banner-image

Spasite voće od mraza, palite gume, uključite kap po kap

Niske temperature već su uzele danak u voćnjacima, a sudeći po najavama meteorologa, biće još teže u narednih nekoliko dana. Stručnjaci apeluju na voćare da preduzmu sve mere koje su im dostupne i da zaštite voće. Ko nema antifrost sisteme, može da pribegne paljenju prirodnih materija koje su vlažne i daju gust dim.

Kako je za Agrosmart izjavio prof. dr Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, prethodne noći stradala je trešnja, a zasad jabuka i kajsija odolevaju niskim temperaturama.

-U pojedinim regionima, u okolini Kaća na primer, bilo je tri stepena ispod nule i izmrzla je trešnja. I u centralnoj Srbiji temperatura je bila u minusu i došlo je do izmrzavanja voća. Šljiva je na udaru niskih temperatura. Nalazi se u fazi precvetavanja pa je osetljiva. Jabuka je podnela hladoću prethodne noći, kruška i kajsija takođe, a šta će biti u narednom periodu zavisi od toga kakve će temperature biti – kaže Keserović podsećajući na to da smo imali prethodnih dana nedostatak kiše, a sada najavljene mrazove što svakako nije dobro.

Govoreći o merama zaštite koje voćari mogu preduzeti ovih dana on napominje da je antifrost sistem najefikasniji ali da ga malo ko ima.

-Uz taj sistem se mogu zaštititi zametnuti plodići ali malo njih ima u Srbiji. Preporučuje se i zadimljavanje kao vid zaštite ako su manje površine. Recimo, može se paliti neizgoreli stajnjak ili stare gume. Ako je temperatura minus jedan pa čak i minus dva i tri, to može da bude korisno – poručuje Keserović.

Takođe, savetuje da voćari koji imaju sisteme za navodnjavanje kap po kap, a takvih je dosta, uključe sistem sat-dva noću, večeras ili u četvrtak ujutru, kada su najavili najniže temperature.

-Neka puste sistem da radi jer ipak, kada se voda ledi, ona odaje toplotu koja može da spase voćnjak ako je stepen ili dva ispod nule – poručuje ovaj stručnjak.

Kako kaže, sve zavisi od toga koliki će biti pad temperature i koliko će to trajati.

-Ukoliko bi kod jabuke bilo minus dva, možda bi je deset odsto izmrzlo, a ukoliko budu niže temperature i ako tako potraje, onda bi šteta bila ogromna. Sada se ništa ne može precizirati, važno je zaštiti voće što se bolje može – kaže Keserović.

Čađava pegavost i krastavost plodova

Uzimajući u obzir najavljene padavine, u narednim danima postoji visok rizik od infekcija bolestima u voćnim vrstama. S obzirom na najavljeni višednevni kišni period koji nosi rizik od infekcija i stalan prirast vegetativne mase jabuka, preporučuje se primena preparata koji suzbijaju čađavu pegavost lista i krastavost plodova jabuke.

S. G.