banner-image

Vranje sa 35 miliona podstiče poljoprivredu

Grad Vranje objavio je konkurs za dodelu podsticajnih sredstava u poljoprivredi čiji je budžet od 35 miliona dinara. Gradski većnik za poljoprivredu u Vranju Aleksandar Janjić izjavio je za agenciju Beta da je povećanje budžeta za poljoprivredu deo četvorogodišnjeg plana Grada Vranja kojim se predviđa da se novac iz gradskog budžeta za poljoprivredu svake godine povećava, da bi do 2020.godine dostigao iznos od 100 miliona dinara.

„Poljoprivrednici mogu da na osnovu konkursa zatraže od grada subvencije za stočarstvo, vinogradarstvo, sisteme za navodnjavanje, za nabavku različitih grla stoke, za kupovinu plastenika i oprema za plastenike. Budžet je veći nego ikada i povećavaćemo ga u svakoj od naredne četiri godine“, kazao je Janjić. 

On je istakao da je poljoprivreda u vranjskom kraju najmanje poslednjih 20 godina bila u depresiji, a da su mere koje će grad u naredne četiri godine sprovoditi usmerene na to da se ojača poljoprivredni fond, što bi trebalo i da privuče investitore. 

„Subvencionisanje mora biti praćeno i dolaskom investitora da bi naše mere imale pun efekat i smisao. Stočni fond je desetkovan jer nemamo mlekaru, veliki sistemi kao što su Poljoprodukt iz Vranja i Delišes iz Vladičinog Hana su propali, nema više hladnjače za otkup voća i to je bio razlog zašto je naša poljoprivreda doživela propast“, rekao je Janjić. 

Prema njegovim rečima mere gradske vlasti koje se tiču poljoprivrede biće usmerene na stvaranje uslova za dolazak investitora iz oblasti mleka i mlečnih proizvoda, kao i prerade voća za sokove i džemove. 

Na konkurs mogu da se jave registrovana poljoprivredna gazdinstva koja ispunjavaju kriterijume.

(B92)