banner-image

Najugroženije jagoda i malina

Procene su da će najveće štete od trenutnih vremenskih prilika pretrpeti jagoda i malina, a ozbiljne posledice u rodu će osetiti i jabuka, šljiva i trešnja, izjavio je direktor Sektora za poljoprivredu Privredne komore Srbije (PKS) Žarko Galetin.

On je Tanjugu kazao da posledice koje će pretrpeti drvenasto voće neće biti toliko katastrofalne i da će jabuka, šljiva i trešnja ipak biti dovoljno za domaće potrebe, ali i da nešto pretekne za izvoz, jer je kako je naglasio, Srbija kod jabuke prepoznata kao veoma referentni izvoznik na međunarodnom tržištu, pre svega Rusije.

„Bobičasto i jagodičasto voće će pretrpeti najgore posledice ovako niskih temperatura, pri čemu posebno mislim na malinu koja je jedan od najznačajnijih izvoznih aduta Srbije pored kukuruza, ali i jagode koje će pretrpeti veću štetu i koje su u ovom trenutku ugroženija kultura od malina”, kazao je Galetin precizirajući da neke maline imaju follijalnu zaštitu, dok su jagode niže rastuće kulture i prizemni mraz je pogubniji za njih.

Prema ocenama Galetina, aktuelne vremenske prilike koje se dešavaju nekoliko dana unazad i koje će, prema prognozama hidrometerologa , potrajati još nekoliko dana, mogu se posmatrati iz dve perspektive- količine padavina i niskih temperatura.

Posmatrano sa aspekta količine padavina, kako je naglasio, trenutna vremenska situacija je povoljna, jer će prilično isušena zemlja, biti „konačno” popunjena neophodnom vlagom, pogotovo u setvenom sloju.

„Obzirom da je trenutno u toku setva jarih kultura, kukuruza, soje i suncokreta, dok je šećerna repa već posejana, ovo je neophodna količina padavina koja je potrebna za jedan dobar i perspektivan vegetacioni razvoj ovih kultura koje se trenutno seju”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, niske temperature posebno brinu poljoprivredne proizvođače koji se bave voćarstvom, a procene su da je drvenasto voće bezbednije u onim predelima gde su nešto kasnije vegetacije i gde voće još nije procvetalo, za razliku od rejona i predela gde je vegetacija počela ranije i gde je voće u punom cvetu ili u fazi mladog zametka.

Galetin je dodao da se problemi mogu očekivati i kada prestanu padavine i kada se razvedri, jer kako je naglasio takve vremenske prilike obično donose malo jače mrazeve, pa ukoliko mrazevi ispod tri stepena Celzijusa potraju nekoliko dana te štete na poljoprivredne kulture mogu da budu veće od onih koje trenutno procenjujemo.

„U ovom trenutku nije realno očekivati da izađemo sa nekim preciznijim procenama oko štete zbog trenutnih vremenskih prilika. Sve će se to znati kada se vreme prolepša i kada vidimo kako će se oporaviti ovako oštećeni usevi”, rekao je on dodajući da veruje da će se oštećeni usevi i voće oporaviti ukoliko bude kako najavljuju prognostičari za tri ili četiri dana blagi rast temperature.

(Politika)