banner-image

Poziv pčelarima da se odreknu dela subvencije

Savez pčelarskih organizacija  Srbije (SPOS) je, pritisnut novim udarom pojedinih otkupljivača na cenu meda u Srbiji, svojevremeno je doneo odluku na Skupštini SPOS-a da gradi sopstveni pogon za prikupljanje i plasman meda članova SPOS-a. Ovaj zahtevan i izuzetno skup projekat započet je zvanično prošle godine, kada je izabrana opština Rača kao lokacija gradnje, jer je ponudila najbolje uslove, preko 240.000 evra finansijske pomoći SPOS-u, plac od jednog hektara i kompletno pokriće svih komunalnih priključaka (ukupna procenjena vrednost ove podrške je najmanje 350.000 evra).

Na Devetom državnom pčelarskom sajmu 4. marta, u prisustvu ministra poljoprivrede i ministarke državne uprave i lokalne samouprave, potpisan je i Sporazum o saradnji sa opštinom Rača, čime se zvanično krenulo u realizaciju projekta.

Međutim, SPOS od članarine, godišnje za ovu namenu može da izdvaja svega oko 50.000 evra, što je daleko od potrebne sume koja neće biti manja od najmanje 300.000 evra, a kada uskoro stručnjaci urade glavni građevinski projekat, može da se desi da će trebati još više sredstava, jer je postojeća predračunska vrednost urađena 2011. godine po tadašnjim cenama.  Iz tog razloga SPOS je pre nekoliko meseci doneo odluku da pozove članstvo da donacijama pomogne gradnju pogona, kako bi on bio što pre završen, odnosno već u narednoj godini. Tu odluku podržali su i delegati Skupštine SPOS-a.

SPOS se izborio kod novog ministra poljoprivrede, da se subvencija po košnici u ovoj godini poveća sa 600 na 720 dinara. Znači, dobijeno je dodatnih 120 dinara po košnici. Predlog je da se pčelari odreknu tih 120 dinara po košnici, i uplate ih na račun SPOS-a kao donaciju, shodno broju košnica koji imaju. 

 „ Čini se da je to malo novca, ali nije, jer ako bi se svi pčelari SPOS-a odazvali pozivu, novca bi bilo baš onoliko koliko nam nedostaje da pogon izgradimo u najkraćem roku. Oni koji mogu i žele da izdvoje više od toga, molimo ih da to i učine, sebe radi. Svi donatori će imenom i prezimenom biti upisani u Кnjigu donatora. Uplatu donacije izvršite na račun SPOS-a 340-11000568-51, a u pozivu na broj OBAVEZNO upišite broj 100, da bismo znali svrhu uplate donacije.“

(SPOS)