banner-image

Mladim preduzetnicima otvorena vrata za usavršavanje u EU firmama

Više od šezdeset učesnika sesije „Info dan za mlade preduzetnike i sva mala i srednja preduzeća“, održanog Startit centru u Novom Sadu, slikovito govori o tome koliko su građani koji se bave privatnim biznisom u Srbiji zainteresovani za ovu važnu temu.

Organizatori skupa EU Info point NS, Univerzitet u Novom Sadu i Poslovni inkubator Novi Sad pružili su informacije mladim preduzetnicima o mogućnostima, konceptu i pogodnostima poslovanja.

Koordinator Evropske preduzetničke mreže (EEN) u Poslovnom inkubatoru u Novom Sadu i redovni profesor Fakulteta tehničkih nauka profesor dr Vojin Šenk izneo je da EEN pomaže vlasnicima preduzeća da unaprede svoje poslovanje. On je, između ostalog, govorio o ciljevima i uslugama koje pruža EEN, kao načinima povezivanja sa partnerima iz EU.

Jedan od značajnih alata u ovoj misiji su i Info dani poput ovog. Cilj EEN je da pomogne istraživačima i onima koji vode mala i srednja preduzeća  u Srbiji da što jednostavnije i uspešnije ostvare kontakte sa partnerima u našoj zemlji i evropskoj zajednici. Posebna značajna oblast su informacije, edukacija i primena znanja kako aplicirati za razvojne projekte i ostvariti obostrano korisnu saradnju i uspešno poslovanje.  

Marija Stanču Mirosavljev (EEN) govorila je o organizovanju poslovnih susreta i mogućnostima umrežavanja preduzeća, organizovanju poseta firmama u inostranstvu, kao i finansijskoj podršci inovacijama. Nataša Vujnović Sedlar (EEN) predstavila je proces verifikacije i objasnila put koji preduzeća treba da prođu kako bi ušla u sistem EEN, odnosno kako se najjednostavnije, najbrže i najefikasnije izlazi na evropsko i svetsko tržište.

O Erazmus programu za mlade preduzetnike govorio je Vladimir Nikić. On je detaljno objasnio ko može da učestvuje u ovom programu, kako se aplicira za učešće, koje su koristi za mlade i/ili potencijalne preduzetnike ako se odluče na učešće u programu Erazmus, kao i koja su, u tom slučaju, njihova prava i obaveze. Učenici su posebno bili zainteresovani za mogućnosti profesionalnog usavršavanja u inostranim preduzećima, koje se, u okviru Erazmusa, mladim preduzetnicima nudi besplatno. U isto vreme, preduzeća iz Srbije, koja posluju više od tri godine mogu da ugoste preduzetnike iz zemalja EU. 

Diskusija je, nakon predavanja, bila burna – pljuštala su pitanja, a već je i poduži spisak onih koji su se prijavili za sesije, koje će u narednom periodu organizovati EU Info point Novi Sad na ove i slične teme. Najviše je zainteresovanih za teme – korišćenje EU fondova, kako pisati biznis plan i slično.