banner-image

Kina hoće 500.000 tona goveđeg mesa, odakle nam?

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije i predstavnici Generalne uprave za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin Kine (AQSIQ) potpisali su danas Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti davanja garancija za bezbednost prehrambenih proizvoda namenjenih za uvoz i izvoz.

Sporazum su potpisali ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović i ministar AQSIQ-a Dži Šuping.

Kako je sopštilo ministarstvo, Nedimović je rekao da je potpisani memorandum krovni dokument koji će omogućiti da Srbija izvozi robu biljnog i životinjskog porekla, pre svega one za koju postoji interesesovanje, a to su razne vrste mesa, mleka i mlečnih proizvoda, kukuruza, šećerne repe i suve šljive u Kinu.

– Ovo je krovni dokument koji će nam dati mogućnost da stvaramo stručne radne grupe po različitim oblastima kako bismo što pre rešili probleme u pogledu izvoza različitih vrsta mesa i u pogledu izvoza nekih vrsta biljnih sortimenata – kazao je on.

Naveo je i da je danas sa predstavnicima AQSIQ-a potpisan i Protokol koji se tiče razmene naučnih informacija oko bolesti kvrgave kože krava (nodularni dermatitis).

Takođe, predstavnicima AQSIQ-a predat je i preveden upitnik koji se tiče izvoza svinjskog mesa, a to su polazne osnove da dođe do realizacije izvoza ove vrste mesa, posebno zamrznutog, i taj posao bi, naglasio je ministar, trebalo vrlo brzo da bude završen.

Sledeće nedelje, najavio je Nedimović, kineskoj strani biće predat i popunjeni upitnik u vezi sa izvozom proizvoda biljnog porekla, pre svega merkantilnog kukuruza, suve šljive i melase, pa se očekuje da će se vrlo brzo krenuti u realizaciju izvoza i te robe.

Sa kineskim predstavnicima su razmenjene i informacije i upitnici o mogućnosti izvoza mleka i mlečnih proiizvoda, kao i mleka za bebe iz Srbije u Kinu.

Osim postojećih privrednih subjekata iz Srbije koji žele da izvoze u Kinu, ima i nekoliko kineskih investitora koji su zainteresovani da investiraju u sektor prehrambene industrije Srbije, odnosno u sektor mleka i mesa, pa se rešavanjem administrativnih barijera koje se tiču bezbednosti hrane, stvaraju uslovi da se te investicije nesmetano realizuju, naglasio je Nedimović.

Dži Šuping je kazao da Srbija i Kina imaju tradicionalno dobre odnose koji su trenutno na najvišem nivou i da je potpisivanje današnjih dokumenata veoma značajno da se osigura bezbednost hrane, jer je to neophodan uslov da bi ona što brže mogla da se nađe na tržištu Kine. Šuping se danas sastao i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a predstavnici kineske Generalne uprave za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin su tom prilikom potvrdili da je Kina zainteresovana da godišnje iz Srbije uvozi 500.000 tona goveđeg mesa.