banner-image

Nastupajući organski svet

Centar za organsku proizvodnju Selenča i organizacija „Luka znanja“ pokrenuli su, zahvaljujući Beogradskoj otvorenoj školi BOŠ i Vladi Kraljevine Švedske projekat „Nastupajući organski svet“. Cilj mu je unapređenje pregovaračkog procesa EU kroz aktivno učešće klastera organske poljoprivrede u delu procesa koji se odnosi na poglavlja neposredno relevantna za organsku proizvodnjom (poglavlja 11., 12. i 27).

Specifični ciljevi su učešće organizacija civilnog društva u procesu i obrazlaganje pregovaračkog procesa ciljnim grupama kao j jačanje kompetencija klastera organske poljoprivrede u pregovaračkom procesu pristupanja EU.

Projektovani ciljevi će biti ostvareni na osnovu izvedene gap analize referentnog zakonskog okvira, čineći rezultate analize transparentnim i, na bazi toga, otvaranjem dijaloga u okviru ciljnih grupa, što će se završiti prezentacijom statusa pregovaračkog procesa, diskusijom i zaključcima na tradicionalnom Forumu organske proizvodnje u Selenči, uz prisustvo relevantnih institucija.

Centar za organsku proizvodnju u Selenči je dobrovoljno, nevladino i neprofitno udruženje osnovano radi ostvarivanja ciljeva u oblasti unapredjenja i razvoja organske poljoprivrede.

Centar broji preko 170 članova, fizičkih i pravnih lica razvrstanih u tri bazna sektora: sirovinska baza, proizvodjači i potrošači. Do sada je realizovao više od 20 projekata od lokalnog do regionalnog značaja i ima veoma veliko i pozitivno iskustvo.

 

„Luka znanja“ Novi Sad je nevladino i neprofitno udruženje za ostvarivanje ciljeva u oblasti poljoprivrede, zaštite životne sredine, ruralnog razvoja i zelene ekonomije. Misija  Luke znanja  je promocija i širenje ekoloških sistema proizvodnje, posebno organske proizvodnje, kao dela zelene ekonomije.