banner-image

Gljive sakupljati oprezno

Kako se zahuktava sezona berbe gljiva nije na odmet ponoviti neka pravila koja se tiču  bezbednog branja kako sa stanovišta očuvanja životne sredine i staništa ovih organizama, tako i zdravlja berača. Zaštita staništa je veoma važna pogotovu ako se zna da su neke vrste gljiva, kao što su, na primer, smrčci, zbog nekontrolisane berbe gotovo istrebljene u pojedinim evropskim zemljama, dok se drugima brojnost smanjuje iz godine u godinu. 

Prvo i osnovno je da se berač upozna sa vrstama koje bere, a to je najjednostavnije da uradi tako što će se učlaniti u neko lokalno udruženje gljivara. To podrazumeva da će u prvo vreme na teren ići samo u pratnji iskusnog gljivara koji će ga upozoravati koje gljive trea da bere, a koje da izbegava. Početnici često greše jer se „naoružaju“ samo teorijskim znanjem i kreću u beerbu  noseći sa sobom slike iz udžbenika. Međutim, oni obično znaju kako izgleda razvijeni primerak gljive ali ne i druge njene razvojne stadijume, kao i moguća odstupanja od pravila. Upravu tu se krije klopka koja može da bude smrtonosna, odnosno da dođe do zamene jestivih otrovnim vrstama. Uostalom, svedoci smo da je tokom prethodnih godina dolazilo do trovanja gljivama čak i u onim porodicama koje se godinama bave branjem gljiva. Treba, dakle biti oprezan. 

Kada se pronađe odgovarajuće stanište i tačno utvrdi vrsta pristupa se branju, ali krajnje oprezno. To znači da treba pažljivo razgrnuti lišće oko gljiva da se ne bi povređivala micelija, ali i iz razloga da se preduprede opasnosti koje vrebaju od krpelja, drugih insekata i zmija. Gljive se beru nežnim uvrtanjem drške, ako rastu iz zemlje, odnosno odsecanjem pri osnovi kada se nalaze na drvetu. Treba koristi oštar nož, a gljive očišćene od lišća i prljavštine slagati u pletenu korpu ili džak. Na taj način će duže ostati sveže, dok će se kroz otvore spore rasejati po tlu. To će osigurati budući razvoj novih staništa.

 Nije dozvoljeno brati suviše mlade ili prestarele primerke, a na staništu treba ostaviti najmanje deset odsto od ukupnog broja gljiva. Ako se greškom ubere primerak neodgovarajućeg kvaliteta, odnosno prestarela ili crvljiva gljiva, treba je izdrobiti i razbacati po zemlji. I na ovaj način pomaže se razvoju novih gljiva u narednom periodu.

Gljive treba sakupljati rano ujutro, i izbegavati kišno i pretoplo vreme, jer se tada brzo kvare. Predlog je da se ubere samo ona količina koja će se upotrebiti u kratkom roku. To znači da staništa treba upamtiti i vraćati im se nekoliko puta tokom sezone.

(Poljoprivrednik)