banner-image

Ruma na vodi na kanalu do zdrave pameti

Verovali ili ne. Možda je greška. Imaju li oni kartu? Znaju li gde je Srem? Znaju li gde je Fruška gora? Zašto kroz planinu kad može po ravnom?  Znaju li da je Srem već hiljadama godina povezan s Dunavom? Zašto se Srem ne navodnjava iz Save? Ako nije neka greška, onda je ovo najveća glupost koja je iz Vlade Srbije stigla u poslednjih ko zna koliko decenija.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je sa delegacijom kompanije CRBC (Čajna roud end bridž korporejšen) o realizaciji projekta izgradnje Fruškogorskog koridora, odnosno brze saobraćajnice Novi Sad-Ruma.

Mihajlović je navela da uporedo sa realizacijom tekućih infrastrukturnih projekata vlada priprema i nove projekte koje želi da realizuje, među kojima je jedan od prioriteta i izgradnja Fruškogorskog koridora. Sa predstavnicima kineske kompanije razgovarano je o statusu projektne i planske dokumentacije i karakteristikama deonica na koje je projekat podeljen. Razmatraju se, kažu u nejnom ministarstvu, i mogućnosti da se uporedo sa izgradnjom saobraćajnice izgradi i tunel za navodnjavanje koji bi povezao reku Dunav i Srem.  

Verovali ili ne. Možda je greška. Imaju li oni kartu? Znaju li gde je Srem? Znaju li gde je Fruška gora? Zašto kroz planinu kad može po ravnom? Zašto se Srem ne navodnjava iz Save? Nemamo pojma.

Sve u svemu, ovaj plan s tunelom za navodnjavanje Srema nama je nedokučiv. Zašto bi se kopao tunel uz put kad jer mnogo jednostavnije iskopati kanal po ravnom i to na primer od Beške pa sve do Rume, a od Rume gde ko hoće?

Možda hoće da grade Rumu na vodi. Pa i tada je bolje da se Dunav dovede iz Beške, a ne iz Novog Sada. Ako Sremu treba navodnjavanje možda je još bolja bila vode iz Save od Sremske Mitrovice ili Šapca. Sremu prete poplave baš iz Save, a kanal ako bi se gradio svakako bi pomogao regulaciji ove reke i umanjio opasnost od poplava.

 Ali Vlada Srbije kaže da je Srem najbolje navodnjavati novosadskom dunavskom vodom. Treba nama izgleda kanal do zdrave pameti, a za Srem ćemo videti.

Milovan Lukić