banner-image

Soja juriša ka 60 dinara, sačme nema ni za leka

Unazad mesec dana cena soje na tržištu raste, a sada je, kako smo čuli od najvećih trgovaca, stigla do 52 dinara po kilogramu bez PDV-a. Sudeći po njihovim očekivanjima, moglo bi se desiti da soja dogura do 60 dinara, a tako ekstremno visoka cena zabeležena je pre par godina.

U kompanijama koje se bave otkupom žitarica i uljarica rečeno nam je da je na tržištu nestašica soje i da je samim tim, interesovanje za ovu robu veliko.

Značajno je porasla i cena sojine sačme u poslednjih nekoliko dana.

-“Viktorija grupa”, kao prodavac sojine sačme, digla je cenu na 55 dinara bez PDV-a, a taj porez na sačmu je 20 odsto. Ni ove robe nema dovoljno na tržištu, a glavni razlog je taj što nema uvozne sačme. Niko sad ne može brzo da organizuje uvoz, to je zahtevan posao, potrebno je mesec dana da se sve odradi – kaže sagovornik “Agrosmarta”, trgovac poljoprivrednom robom.

Na ceni jer nije GMO

Poskupljenje soje je očekivano, kaže za naš portal poljoprivrednik iz Kaća Vojislav Malešev. On naglašava da je naša soja tražena svuda jer je “Non- GMO” i to je velika prednost Srbije u odnosu na ostale proizvođače.

-Problem je u tome što ratari moraju mahom da je prodaju kada se ne isplati. “Viktorija” i ostali otkupljivači koji se priklanjaju toj kompaniji se trude da u jesen kupe što jeftinije soju. Bila je tada 37 ili 38 dinara, a sada je 15 dinara skuplja. Ko nije imao gde da skladišti i kome su trebale pare – morao je tada da je proda iako se očekivao skok cene – veli Malešev.

Kako kaže, to je samo još jedan dokaz da se malo ulaže u investicije u poljoprvredu, da je malo bespovratnih sredstava i da još uvek imamo izražen problem finansiranja u agraru.

-Svako malo ozbiljnije gazdinstvo treba da ima skladišne kapacitete kako bi moglo da prodaje kada je cana najbolja. Međutim, u nedostatku investicija, odnosno skladišta, poljoprivrednici svoju robu prodaju kada je za njih najnepovoljnija situacija – ukazuje Malešev.

Skok na berzi

Početak prošle nedelje je doneo rast cene zrna soje, saopštila je Produktna berza u Novom Sadu u nedeljnom izveštaju. Nnajviša dostignuta cena je iznosila 51,00 dinar po kilogramu bez PDV-a (56,10 din/kg sa PDV-om), da bi krajem sedmice došlo do blage korekcije cene. Ponderisana cena zrna soje je iznosila 50,67 dinara po kilogramu bez PDV-a, (55,74 din/kg sa PDV-om), što pretstavlja cenovni rast od 2,99%.

Sojina sačma je trgovana preko Produktne berze po ceni od 54,70 dinara bez PDV-a (65,64 din/kg sa PDV-om) sa odloženim plaćanjem.

S. G.