banner-image

Stotine hektara staparske zemlje za Al Rawafed

Izveštaj potvrđuje nekadašnje pretpostavke da je preduzeće Al Rawafeid među povlašćenim zakupcima državne zamlje. Konkretno radi se o 224,7 hektara zemlje u Katastarskoj opštini Stapar. Zemlje je u zakup data na osnovu zaključka Vlade Srbije, odnosno prethodnom overenom međudržavnom sporazumu Srbije i Ujedinjenih Arapskim Emirata. 

Zakupci su u „posed državne zemlje” ušli još 2015. godine, i kako je navedeno u Izveštaju GU Sombor, pravo korišćenja imaće pune dve decenije, do 2035. godine! Godišnja naknada za korišćenje navedene površine je 56.293 evra, od čega bi lokalnoj samoupravi godišnje trebalo da pripadne 40 odsto tog iznosa ili oko 22,5 hiljade evra. Nadležnima su upućena pitanja, kada i koliko su novca partneri iz UAE do sada uplatili u korist budžeta Grada Sombora.

Pravo na povlašćenje korišćenje državne zemlje, po navodima gradske uprave, 2016. godine dobilo je i preduzeće Apple world. Na raspolaganje je ovom privrednom subjektu stavljeno nešto manje od 180 hektara oranica u KO Riđica, s tim da je period zakupa punih 30 godina, odnosno do 2046. godine. Apple world bi na ime zakupa navedenih površina, lokalnoj samoupravi, godišnje trebalo da preusmeri nešto preko deset hiljada evra.

Pravo na korišćenje državne zemlje bez nadoknade 2015. godine steklo je Javno komunalno preduzeće Zelenilo (31 hektar), dok je godinu kasnije grad potpisao ugovore sa Poljoprivrednom stručnom službom Sombor (100 hektara), Srednjom poljoprivredno-prehrambenom školom (100 hektara), odnosno Kazneno popravnim zavodom Sombor (3,3 hektara). Ugovori će na snazi biti do 2019. godine, a navedene institucije su oslobođene plaćanja zakupa. Pravo na korišćenje državne zemlje bez nadoknade, po izveštaju, ima 57 fizičkih i pravnih lica. Među navedenima najduži period zakupa, punih 40 godina, ima preduzeće Bezdanski ribnjak. Oni će državnu zemlju koristiti do 2040. godine.

(SOinfo)