banner-image

Za tri meseca izvoz agrara 734, uvoz 362 miliona dolara

U bilansu razmene poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije s inostranstvom u posmatranom periodu januar-mart 2017. godini ostvarena je vrednost izvoza od 734,5 miliona USD, što predstavlja rast od 5,9% u odnosu na rezultate u istom periodu 2016. godine, sa učešćem u ukupnom robnom izvozu od 19,6%. Istovremeno, vrednost uvoza u visini od 361,8  miliona USD je za 10,1% veća od ostvarenog u istom periodu 2016. godine, sa učešćem u ukupnom robnom uvozu od 7,4%. Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u periodu januar-mart 2017. godine, ima rast od 2,4% i iznosi 373,7 miliona USD, a stopa pokrivenosti uvoza izvozom je 203%.

Posmatrano po odsecima SMTK, u izvozu dominiraju robne grupe: voće i povrće, sa ostvarenim izvozom u vrednosti od 179,5  miliona USD, i sa učešćem od 4,8% u ukupnom robnom izvozu  i žita i proizvodi na bazi žita, u vrednosti od 173,1  milion USD, sa učešćem od 4,6% u ukupnom robnom izvozu i ostvarenim suficitom od 147,4 miliona USD.

Po ostvarenoj vrednosti u uvozu najzastupljeniji su odseci: voće i povrće sa vrednošću uvoza od 82,3 miliona USD, sa učešćem u ukupnom uvozu od 1,7% i sa suficitom u razmeni od 97,2 miliona USD, kao i kafa, čaj, kakao i začini u vrednosti od 48,8 miliona USD, sa učešćem u ukupnom uvozu od 1%.

Struktura spoljnotrgovinske razmene poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije u periodu 2001- 2017(I-III).  godine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najznačajniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu, tokom perioda januar-mart 2017. godine su: kukuruz merkantilni u vrednosti od 89  miliona USD,  malina smrznuta u vrednosti od 57  miliona USD, jabuke sveže u vrednosti od 51 milion USD, cigarete od duvana u vrednosti od 47 miliona USD, kukuruz semenski u vrednosti od 31 miliona USD i šećer od šećerne repe rafinirani u vrednosti od 27 miliona USD. Detaljnije u priloženom grafikonu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na uvoznoj strani, među agrarnim proizvodima, dominira tradicionalno grupa “nekonkurentnih“ proizvoda – sirova kafa u vrednosti od 16 miliona USD, banane sveže ostale u vrednosti od 14 miliona  USD  i pomorandže sveže u vrednosti od 7 miliona USD. Od ostalih značajnijih proizvoda u uvozu potrebno je istaći: duvan za cigarete ižiljeni u vrednost od 15 miliona USD, proizvodi za ishranu, ostali u vrednosto od 15 miliona USD, meso svinjsko zamrznuto u vrednosti od 14 miliona USD, jabuka sveža u vrednosti od 10 miliona USD, sema suncokreta za setvu u vrednosti od 9 miliona USD i seme kukuruza za setvu u vrednosti od 9 miliona USD. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U periodu prvog kvartala 2017. godine poljoprivreda i prehrambena industrija Srbije ostvarila je rast i izvoza i uvoza. S tim, što je dinamika rasta uvoza veća od dinamike ostvarenog izvoza. Na svetskom tržištu je i na početku 2017. godine prisutno značajnije osciliranje cena hrane. To se pre svega ogleda u tromesečnom,  padu cena, ali ohrabruje podatak da su cena na svetskom tržištu još iznad ostvarenih u prvom kvartalu 2016. godine za oko 10%.

Rast srpskog izvoza će svakako zavisiti od realizacije poljoprivredne proizvodnje u ovoj godini. Nepovoljna je okolnost što su nepovoljni klimatski uslovi (produžena zima) naneli značajne štete voćarskoj proizvodnji, odseku (SMTK) koji poslednjih godina, svojom proizvodnjom u uslovima stabilnih cena, predstavlja vodećeg izvoznika. Rezultati izvoza u ovoj godini će svakako zavisiti od realizacije proizvodnje i kretanja cena na svetskom tržištu. Raspoloživi robni fondovi namenjeni izvoza ne mogu doprineti značajnijoj dinamici i rastu izvoza.

Najznačajniji partneri poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije su kao i do sada, pored zemalja EU i zemalja zapadnog Balkana (CEFTA) potpisnice multilateralnog sporazuma o slobodnoj trgovini kao i tržište Ruske Federacije sa kojom Srbija ima bilateralni sporazum o liberalizaciji trgovine. Pomenuta tržišta, u periodu januar-mart 2017. godine, imaju udeo u ukupnoj srpskoj spoljnotrgovinskoj razmeni hrane od 84,4%, od čega u ukupnom izvozu njihovo učešće je 89,6%, a u ukupnom uvozu njihovo učešće iznosi 77%.

Od 2001. godine Srbija ima pozitivan spoljnotrgovinski saldo u razmeni sa EU. Ta tendecija je nastavljena i u prvok kvartalu 2017. godine izvoz je izneo 372 miliona USD, uvoz  233 miliona USD, uz pozitivan saldo u visini od 139 miliona USD.

Struktura izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Srbije prikazana po regionalnim ekonomskim integracijama

 

 

 

 

 

 

 

Struktura uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Srbije prikazana po regionalnim ekonomskim integracijama

 

 

 

 

 

 

 

Bilans razmene poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije sa zemljama CEFTE u periodu januar-mart 2017. godine pokazuje da je ostvaren izvoz u vrednosti od 202 miliona USD, sa učešćem u ukupnom robnom izvozu poljoprivrede od 27,5%. Istovremeno, vrednost uvoza u visini od 28 miliona USD ima učešće u ukupnom uvozu poljoprivrede od 7,7%. Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u prvo kvartalu 2017. godini je  izneo 174 miliona USD.

Više puta je ukazivano da Sporazum o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom, Srbija ne koristi dovoljno i adekvatno s obzirom na značajne oscilacije u svojoj poljoprivrednoj proizvodnji, kao i kapacitete sa kojima raspolaže u prerađivačkoj industriji. U prvom kvartalu 2017. godine ostvarena je vrednost ukupne razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda izmađu Srbije i Ruske Federacije u visini od 91 milionaa USD. Ostvarena je vrednost izvoza od 84 milion USD (ima udeo u ukupnom izvozu agrara skromnih 11,4%); uvoz u visini od 7 miliona USD (sa udelom u ukupnom uvozu agrara od 2%,  i sa suficitom od 77 miliona USD.

Autor: Vojislav Stanković