banner-image

Velika smotra dostignuća u agraru od 13. do 19. maja u Novom Sadu

Najveća sajamska priredba u našoj zemlji i jedna od najznačajnijih priredbi u oblasti agrara – Međunarodni poljoprivredni sajam – biće odražana na Novosadskom sajmu od 13. do 19. maja. Na toj priredbi predstaviće se oko 1.500 izlagača iz 60 zemalja, a zemlja-partner je Bosna i Hercegovina.

Osim izlagača iz Srbije, na Novosadskom sajmu direktno će se predstaviti izlagači iz Austrije, Albanije, Belgije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Češke, Grčke, Francuske, Holandije, Hrvatske, Italije, Izraela, Kine, Letonije, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Poljske, Rumunije, Slovenije, Španije, Turske, Ukrajine, kao i iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a deset zemalja svoju privredu predstaviće na kolektivnim izložbama.

Po rečima generalnog direktora Novosadskog sajma Slobodana Cvetkovića, 84. međunarodni poljoprivredni sajam će biti mesto preseka aktuelnog stanja u poljoprivredi, kao i promocija tehnoloških inovacija i noviteta poljoprivredne mehanizacije, ali i gotovo svih oblasti agrara. Uz podršku Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine biće organizovana Nacionalna izložba stoke, kao i izložbe proizvoda s oznakom geografskog porekla i organske proizvodnje.

Tokom 84. međunarodnog poljoprivrednog sajma biće pokrenuta i inicijativa da se na Novosadskom sajmu organizuje stočna berza jer ona u Srbiji ne postoji i promet stoke nije kontrolisan.

Poljoprivrednici će na toj manifestaciji moći da podnesu zahteve za nabavku novih traktora snage motora do 100 kilovata, a interesovanje za taj poziv, objavljen početkom aprila, je veliko.

Kao i svake godine, biće održano i niz poslovnih i stručnih susreta, predavanja i prezentacija, a akcenat će biti stavljen na poslovne susrete B2B jer su prošlegodišnji bili veoma uspešni i dali odlične rezultate. Da će i ove godine poslovni susreti B2B okupiti veliki broj učesnika potvrđuje i to što je do sada učešće prijavilo 92 kompanije iz 12 zemalja.

Posetioci Međunarodnog poljoprivrednog sajma i ove godine biće u prilici da s Novosadskog sajma odu bogatiji za neki od poklona koji su pripremljeni u saradnji s izlagačima. Glavna nagrada je traktor „belarus 82.1”, koji košta 20.500 evra, a daruje ga „Agropanonka”.

Kapije Novosadskog sajma biće otovrene od 9 do 19 časova, a cena ulaznice je 600 dinara. Ulaznica za kolektive posete košta 400 dinara, dok je penzionere, decu od sedam do 12 godina, đake i studente koji sajam posete  kolektivno 200 dinara. Porodični dan je u nedelju, 14. maja, kada roditelji s decom do 16 godina sajam mogu posetiti kupovinom jedne ulaznice od 600 dinara.

Vrhunska poljoprivredna mehanizacija

Poljoprivredne mašine svetski poznatog proizvođača „Džon Dir“ na 84. međunarodnom poljoprivrednom sajmu predstaviće kompanija KITE, koja je od ovog meseca zvanični distributer tog proizvođača. Na sajmu će biti izložena široka paleta poljoprivrednih mašina „Džon Dir“, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare na Novosadskom sajmu, a u ponudi komapnije KITE biće i proizvodi.

(Dnevnik)