banner-image

I Vojvodina daje 1,2 miliona za ostanak mladih na selu

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vovoprivredu i šumarstvo raspisao je juče konkurs za podršku mladima u ruralnim područjima na teritoriji AP Vojvodine u 2017. godini. Cilj konkursa je demografska obnova ruralnih područja Vojvodine radi podsticanja ostanka mladih u njima, odnosno njihovog povratka iz gradova. Konkursom je predviđeno podsticanje razvoja i unapređenja primarne poljoprivrede, proizvodnje i prerade poljoprivrednih proizvoda.

Maksimalni iznos sredstava koji može da ostvari jedan korisnik po ovom konkursu iznosi 1.200.000 dinara, a minimalan 500.000 dinara, odnosno 75 odsto od iznosa vrednosti investicije bez PDV.

Pravo da konkurišu imaju fizička lica i preduzetnici koji na dan podnošenja zaheteva imaju više od 18, a manje od 40 godina i upisani su u Registar poljoprivrednih gazdinstava kao nosioci posle 01.01.2016. godine. Podnosilac mora imati prebivalište na teritoriji lokalne samouprave AP Vojvodine. Takođe ne sme biti korisnik sredstava po nekom drugom osnovu za istu namenu.

Konkurs je otvoren do utroška sredstava, a najkasnije do 23. 06. 2017. Korisnicima je na raspolaganju ukupno 100.000.000 dinara.

Bespovratna sredstva koja se dodeljuju po ovom konkursu namenjena su za podršku investicijama za razvoj i unapređivanje primarne biljne proizvodnje na poljoprivrednim gazdinstvima mladih poljoprivrednika; podršku investicijama za razvoj i unapređivanje primarne stočarske proizvodnje na njihovim gazdinstvima, kao i podršku investicijama za razvoj i unapređivanje prerade mesa, mleka, povrća, voća i grožđa.

Tekst konkursa može se pročitati ovde.

(Agrosmart)