banner-image

Mraz obrao voće, a posle ovih kiša zaštita obavezna

Aprilski sneg i niske temperature, kao i grad koji je pogodio delove Srbije početkom maja, naneli su štetu poljoprivrednim usevima, pre svega zasadima voća, a najviše u selima u opštini Ljubovija, rekao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Željko Radošević.

Radošević je, na sednici skupstinskog Odbora za poljoprivredu, rekao je da nije redak slučaj kod nas da pada sneg u aprilu na visinama iznad 500 i posebno iznad 800 metara nadmorske visine, pa su snežne padavine, najviše u zapadnoj Srbiji naneli štetu pre svega zasadima voća, jer je došlo do lomljenja rodnih grana pa su i prinosi smanjeni.

Nakon toga su niske temperature dodatno oštetile useve, kao i grad koji je padao 3. maja, dodao je on.

Radošević je izneo podatke radarskih centara o proceni štete, prema kojima su najviše oštećenja pretrpela sela u opštini Ljubovija.

U ljubovijskom selu Leović grad je naneo štetu na 150 hektara pod malinama, kupinama, voću i povrću sa procentom oštećenja do 80 odsto, dok su u tamošnjim selima Gornja Ljubovija i Orovica staradale maline i kupine na po 100 hektara sa procentom oštećenja do 20 odsto.

U selu Savković takođe su stradale maline i kupine do 30 procenata, kao i na 250 hektara sela Selča sa procentom oštećenja između 15 i 20 odsto.

Šteta je zabeležena i u opštinama Krupanj na zasadima voća i povrća, Bajinoj Bašti i Lučanima.

Grad bez štete, naveo je Radošević, zapeležen je u Valjevu, Osečini, Velikoj Plani, Despotovcu, Petrovcu, Arilju, Kosjeriću, Užicu, Rekovcu, Vrnjačkoj Banji, Batočini, Vranju, Leskovcu…

U pojedinim lokalnim samouprava radi se na proceni štete, dodao je on.

Radošević je precizirao da su 3. maja protiv grada dejstvovavli strelci sa teritorija 37 lokalnih samouprava, a sa 151 lansirne stanice ispaljene su 454 ispravne protivgrdne rakete i jedna neispravna.

Ukupno je na protivgradnim stanicama preostalo 7.189 aketa spremnih sa dejstvo, dodao je Radošević.

Zaštiti jabuke pod hitno

Na području Srbije jabuke se nalaze u fazi razvoja plodova, plodovi dostigli veličinu do 10 mm (71 BBCH). 

Do kraja nedelje najavljeno je nestabilno vreme sa padavinama koje će dovesti do oslobađanja velikog broja askospora, kao i do stvaranja povoljnih uslova za infekciju od strane prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis). Trenutno se nalazimo u veoma kritičnom periodu za zaštitu jabuke od ovog patogena.

U cilju zaštite lista i tek zametnutih plodova, preporučuje se primena kombinacije sledećih preparata:

Delan 700 WG, Fiesta (ditianon) 700 g/ha + Pyrus 400 SC, Pehar (pirimetanil) 1 l/ha

U zasadima jabuka registruje se prisustvo simptoma pepelnice (Podosphaera leucotricha). Radi sprečavanja daljeg razvoja ovog patogena, preporučuje se primena sledećeg preparata:

Impact 25 SC (flutriafol) 0,02%.

(Agencije/PIS)