banner-image

Sedam decenija Instituta za voćarstvo i vinogradarstvo

Institut za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima obeležava ove godine 70 godina postojanja i uspešnog rada. Povodom ovog jubileja Poljoprivredni fakultet Univerziteta U Novom Sadu – Departman za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu organizuje naučno-stručni skup „Nove sorte i klonovi vinove loze“.

Skup će biti održan 26.maja 2017. godine na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, Trg Dositeja Obradovića 8, sa početkom u 9 časova u predavaonici P 1.

Predavači dr Kozma Pal sa Pečujskog univerziteta i dr Gabriele Di Gaspero sa Instituta za primenjenu genomiku u Udinama predstaviće nove sorte vinove loze stvorene u Mađarskoj i Italiji. O rezultatima sedamdesetogodišnjeg oplemenjivačkog rada na Oglednom dobru u Sremskim Karlovcima govoriće prof. dr Nada Korać, a u skupu će učestvovati i drugi eminentni stručnjaci iz Srbije i inostranstva.

Nakon predavanja eminentnih stručnjaka iz zemlje i inostranstva biće upriličena degustacija vina od novostvorenih sorti i klonova.

Skup ja podržao Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Ovo je prva u nizu manifestacija kojima se obeležava ovaj značajni jubilej.

(Agrosmart)