banner-image

Sajam veći nego lane, najsrećnijem posetiocu traktor

Na ovogodišnjem 84. međunarodnom poljoprivrednom sajmu, koji se od 13. do 19. maja održava na Novosadskom sajmu, nastupiće više od 1.500 izlagača iz 60 zemalja, izjavio je danas direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković.

 

On je na konferenciji za novinare na kojoj je najavljena ta sajamska manifestacija, rekao da je Poljoprivredni sajam u izlagačkom delu za deset odsto veći od prošlogodišnjeg, koji je za isto toliko bio veći od predhodnog, što govori da je trend rasta broja izlagača i rasta povećanja zakupljenog izlagačkog prostora nastavljen.

„Sa jedne strane EU još uvek ima sankcije za Rusku Federaciju, a sa druge, istočne zemlje Kina, Indija, pa  i Belorusija traže put ka Evropskom tržištu, stoga je Novosadski sajam praktično postao neka vrsta mosta između istoka i zapada“, rekao Cvetković.

Zemlja partner ovogodišnjeg Poljoprivrednog sajma je Bosna i Hercegovina, a Cvetković je podsetio da robna razmena između Srbije i BiH prelazi milijardu i po evra, napomenuvši da je Sajam šansa da se kompanije iz obe zemlje dodatno povežu i umreže.

Po Cvetkovićevim rečima na ovogodišnjem poljoprivrednoim sajmu biće organizovano deset kolektivnih izložbi, a po prvi put objedinjeno će se predstaviti Italija, Francuska i Albanija. 

„Ižložba poljoprivredne mehanizacije predstaviće najsavremenije kombajne, traktore, banaka i fondova obnove svoju mehanizaciju. Promet mehanizacije u Srbiji u 2016. godini bio je 60 miliona evra, a od toga je na prošlogodišnjem Poljoprivrednom sajmu ostvaren promet od 20 milona evra“, istakao je Cvetković najavivši da će  i ove godine poljoprivrednici imati brojne pogodnosti kada je reč o kupovini mehanizacije.

Cvetković je istakao da će na izložbi stoke biti 300 grla vise nego prošle godine kada ih je bilo 1.200, te da će na Nacionalnoj izložbi stoke biti pokrenut novi prijekat – Aukcijska prodaja najboljih grla domaćeg geofonda.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji Lazar Mirkić je rekao da BiH time što je zemlja partner Poljoprivrednog sajma želi da pokaže koliko su privrede BiH i Srbije oslonjene jedna na drugu i koliko je važna ta saradnja.
„Na Sajmu će se predstaviti 28 kompanija iz BiH koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, opremom i preradom hrane“, kazao je Mirkić i dodao da će na Sajmu biti upriličena i degustacija proizvoda iz BiH, kako bi se posetioci uverili u njihov kvalitet.

Mirkić se osvrnuo na Sajam u Mostaru koji je održan u aprilu, na kom su, kako je ocenio, napravljeni veliki dogovori između dve zemlje, koji ukazuju da se ide u dobrom pravcu kada je reč o privrednoj saradnji. Državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede, Željko Radošević, rekao je da resorno ministarstvo i Novosadski sajam dugi niz godina grade partnetske odnose i da zajednički daju velik doprinos razvoju poljoprivrede.

„Pod pokroviteljstvom ministarstva biće održana izložba stoke i organske hrane u okviru koje će se predstaviti 19 proizvođača, kao i izložba proizvoda žaštićenih oznakom geografskog porekla, koja će posetiocima predstaviti 10 vrhunskih proizvoda“, kazao je Radošević.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević rekao je da se Pokrajinska vlada ove godine opredelila za jedinstven nastup svih relevantnih predstavnika pokrajisnke administracije na jednom štandu, kako bi zajednički posetiocima ponudili i predstavili agrarnu politiku Pokrajinske vlade. 
„Pored sekretarijata na čijem sam čelu, na štandu će se predstaviti i pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Fond za razvoj poljoprivrede i Grancijski fond Vojvodine, a sve u cilju da zajednički ponudimo najbolje modele finansiranja poljoprivrede u Vojvodini“, rekao je Radojević.

On je istakao da je Pokrajinska vlada ove godine po prvi put realizovala program podrške mladima u seoskim područjima kroz start-up projekte u okviru kojih je moguće dobiti bespovratna sredstva u visini do 10.000 evra uz mogućnost avansne isplate u visini od 75 procenata.

Po tradiciji svi posetioci Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu sa kupljenom ulaznicom stiču pravo učešća u Poklon-igri u kojoj je glavna premija traktor čija je vrednost 20.500 evra, a darodavac je kompanija Agropanonka.

(Novosadski sajam)