banner-image

Stručni savet donosi konačnu odluku o prometu GMO

Nacionalni savet za bezbednost hrane održao je konstitutivnu sednicu, na kojoj je za predsednika tog saveta izabran profesor Farmaceutskog fakulteta Ivan Stanković, izjavio je savetnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Nenad Dolovac.

On je na konferenciji „Šta jedemo“, naveo da su odgovornost i obaveze Stručnog saveta za procenu rizika u oblasti bezbednosti hrane, utvrđene Zakonom o bezbednosti hrane, kao i propisima donesenim na osnovu tog zakona, ali i poslovnikom i drugim aktima saveta.

Prema njegovim rečima, savet će obavljati naučne i stručne poslove iz područja bezbednosti hrane i hrane za životinje, pa će predstavljati nacionalna referentna tačka za procenu rizika u oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinja.

Laboratorija za kontrolu mleka u drugoj polovini godine

Tokom druge polovine godine očekuje se puštanje u rad Nacionalne labratorije za kontrolu kvaliteta sirovog mleka, izjavio je savetnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Nenad Dolovac.

On je na konferenciji o kvalitetu hrane u Srbiji „Šta jedemo“, kazao da će se ta laboratorija nalaziti u okviru kompleksa Direkcije za nacionalne referentne laboratorije (DNRL) u Batajnici, u kojoj već radi Fitosanitarna laboratorija.

Otvaranjem Nacionalne laboratorije za kontrolu kvaliteta sirovog mleka počeće nezavisna kontrola sirovog mleka na teritoriji cele Srbije, rekao je Dolovac.

Članovi saveta su, kako je dodao, eminentni stručnjaci sa bogatim međunarodnim iskustvom i od njih se očekuje da budu inicijatori predlaganja ideja.

Prema ranijim podacima, u savetu su pored Stankovića i Dolovac i specijalista higijene Vesna Pantić-Palibrk, profesor-doktor veterinarskih nauka Nedeljko Karabasil, doktor biotehničkih nauka Vesna Đorđević doktor medicinskih nauka Jelena Gudelj-Rakić i profesor Poljoprivrednog fakulteta Igor Jajić. 

Članovi saveta bez prava glasa su predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović, doktor Veterinarskih nauka Zoran Mićović, kao i predstavnici Ministarstva zdravlja doktor Raša Milanov i instituta Batut Dragana Jović.

Članovi po funkciji su predstavnici uprava za veterinu i za zaštitu bilja i Poljoprivredne inspekcije, a sekretar saveta je doktor Tamara Bošković. 
Stalni članovi saveta odlučivaće, kako je ranije izjavljivano i o prometu GMO u Srbiji koja je kako je danas rečeno uz Zambiju i Togo jedina zemlja u svetu bez GMO.

Stručni savet za procenu rizika u oblasti bezbednosti hrane koji treba da da konačnu odluku o prometu genetski modifikovanih organizama (GMO) u Srbiji, i u kome je 15 stručnjaka iz različitih oblasti, formiralo je krajem aprila Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine uz saglasnost Ministarstva zdravlja.

(Dnevnik)