banner-image

Podsticaji za organske stočare na dugačkom štapu

Prema pravilniku o korišćenju podsticaja za organsku stočarsku proizvodnju koji je nedavno stupio na snagu proizvođači koji uzgajaju domaće životinje po organskim principima mogu da računaju na posticaje koji su za 40 odsto veći u odnosu na one koje se  odobravaju  u konvencionalnoj poizvodnji. Potencijalno, organski stočarski proizvođači mogu da računaju na solidna sredstva, ali postoji problem na koji oni ukazuju već godinama, a to su uslovi za ostvarivanje prava na ove podsticaje. Naime, prema važećim pravnim aktima organski stočari teško mogu da ostvare uslove da svoja grla prijave kao kvalitetna priplodna, pa samim tim ne mogu ni da ostvare podsticaje koji se na njih odnose. Slična situacija je i kada je u pitanju ramija za mleko, odnosno postizanje odgovarajućeg nivoa poizvodnje po kvartalu.

Da podsetimo, stočari u konvencionalnoj proizvodnji za priplodne mlečne krave, kao i za tovne krave i bikove  mogu da ostvare podsticaj u visini od 25.000 dinara po grlu što u orgasnkoj proizvodnji iznosi 35.000 dinara. Podsticaji za priplodna grla u konvencionalnom ovčarstvu i kozarstvu iznose 7.000, u svinjarstvu 10.000 dinara, što znači da organski proizvođači treba da dobiju 9.800, odnosno 14.000 dinara. Za 40 odsto uvećaće se  i podsticaji za roditeljske kokoške teškog tipa koje iznose 60, lakog tipa 100, a za roditeljske ćurke 300 dinara po grlu. Za kvalitetne priplodne matice šarana osnovni podsticaj  koji će se uvećati za 40 odsto iznosi 500, a za pastrmke 300 dinara. 

Poljoprivrednici koji se bave tovom u konvencionalnoj proizvodnji mogu da računaju na 10.000 dinara ako su u pitanju junad, odnosno 2.000 dinara za jagnjad i jarad. Tov svinja podstiče se sa 1.000 dinara po grlu. Za krave dojilje davaće se 20.000 dinara,  a prema novouvedenoj meri podsticaj za krave za uzgoj teladi za tov iznosiće 5.000 dinara.

Pčelari ove godine mogu da računaju na 720 dinara po košnici, što u organskoj proizvodnji iznosi nešto više od 1.000 dinara, dok proizvođači konzumne ribe mogu da dobiju 14 dinara za kilogram i tako dalje.

Maksimalan iznos sredstava koji može da ostvari korisnik na ime podsticaja u  orgasnkoj proizvodnji iznosi 55.000.000 dinara. Sve o načinu ostvarivanja prava na podsticaje u organskom stočarstvu, koo i rokovima za podnošenje prijava može se pročitati ovde.

S.Kuprešanin