banner-image

Najbolji premiksi za stočnu hranu u Evropi prave se u Feketiću

Sistem za mikrodoziranje sa najmodernijim vagama iz Buhler-ovog proizvodnog programa. Fabrika u Feketiću je prva u svetu gde su postavljene

Srbija je, zahvaljujući investiciji belgijske kompanije „Ravago“, vredne pet miliona evra, dobila najsavremeniju fabriku premiksa za stočnu hranu u Evropi, koja će umnogome doprineti unapređenju bezbednosti hrane i kvalitetu stočarske proizvodnje u našoj zemlji i regionu.

„Ravago“, multinacionalna kompanija čije je sedište u Belgiji, sa 5.500 zaposlenih u preko 200 firmi širom sveta, započela je proizvodnju premiksa u fabrici nadomak Feketića, u opštini Mali Iđoš. Proizvodni kapacitet je 12.000 tona godišnje, što je četvrtina potreba celog regiona za ovim proizvodom. Građevinske radove izvela je belgijska firma „Kordel“ (Cordeel), a sva oprema, izrađena po najvišim standardima kvaliteta stigla je od je od švajcarskog „Bilera“ (Buhler), vodećeg globalnog proizvođača u oblasti tehnologije stočne hrane i prehrambenoj industriji.

-Kada biste sada menadžment „Bilera“ pitali gde su smeštene njihove najsavremenije mašine, dobili biste odgovor da to nije ni Belgija, ni Holandija, ni Švajcarska već Srbija. U ovom trenutku najkvalitetniji model proizvodnje koji poseduje ova poznata svetska kompanija je u Feketiću – priča za Agrosmart generalni direktor kompanije „Ravago Hemikals“  (Ravago Chemicals) u Srbiji Žarko Alargić.

Napominjući da je to „Ravagov“ pionirski posao, prvi u ovoj branši, naš sagovornik objašnjava da je top menadžment kompanije uvideo da upravo Srbija ima preduslove za uspešno, inovativno poslovanje u industriji stočne hrane i premiksa u ishrani stoke.

-Preliminarna odluka o tome doneta je na sastanku u Kijevu još 2012. godine, kada su se vlasnici i menadžeri zainteresovali za ovu vrstu proizvodnje u nameri da diverzifikuju svoje aktivnosti i okrenu se hrani, u kojoj vide budućnost – priča Alargić dodajući da su veliku pomoć i podršku u izgradnji pogona imali i od kompanije DSM, globalnog lidera u proizvodnji „fud“ i „fid“ aditiva. – U  toku izgradnje fabrika je bila pod monitoringom eksperata DSM-a i samo puštanje u rad bilo je pod njihovim nadzorom. Inače, DSM  ima 50 fabrika za proizvodnju premiksa u svetu, a nama su izašli u susret i pomogli kako znanjem i savetima, tako i u izboru  laboratorijske oprema.

 Nauka na prvom mestu

-Naš osnovni princip poslovanja je taj da nam je na prvom mestu nauka. Proizvodnja premiksa i jeste nauka, ona se ne može posmatrati s drugog aspekta. Upravo su vrhunski i iskusni stručnjaci zaposleni u našoj kompaniji, kao i moderna tehnologija, ono što nas izdvaja i predstavlja konkurentsku prednost, a to nam omogućava da stvaramo proizvode vrhunskog kvaliteta – veli  Alargić.

Ništa manje važna nije ni investicija u laboratoriju, naglašava on. Laboratorija je zapravo nadgradnja naučno zasnovanog temelja poslovanja ove kompanije.

Kontrolišemo sve sirovine, što je od najvećeg značaja. Kontrola sirovina u „Ravago“ laboratoriji, trenutno najsavremenijoj u regionu, je od ključne važnosti jer farmeri uglavnom ne kontrolišu sirovine od kojih prave hranu (kukuruz, pšenica, ječam, soja…). Na taj način se utvrde hemijski i nutritivni parametri za baš te sirovine i ne oslanja se na tablice ili matematičke vrednosti nego na realne. S takvim analizama se zna tačno šta se kojom sirovinom unosi u recepturu. To je, naravno, bitno i sa ekonomske strane i aspekta učešća hrane u ceni koštanja jedinice mere – naglašava Alargić.

Ali, kako smo imali priliku da se uverimo, nisu to jedine vrednosti “Ravaga”. Ovaj proizvođač premiksa ima specifičan pristup farmerima, bilo da je reč o malim poljoprivrednim gazdinstvima ili o velikim farmama i mesnim industrijama. Naime, eksperti ove kompanije obiđu farme – svinja, goveda, ovaca, pilića…, sagledaju proces proizvodnje, savetuju proizvođače kada je o tehnologiji reč i na osnovu svega toga predlažu recepture. Stručnjaci “Ravaga” svakom farmeru pomažu u tehnologiji proizvodnje, menadžmentu, proizvodnom procesu.

Apsolutna sledljivost garantuje bezbednost i kvalitet

Pored toga što im je u proizvodnji i razvoju inovativnih proizvoda primarna nauka, u „Ravagu“ ističu da je najvažniji kvalitet koji donose sledljivost i kontrola celog procesa.

-Tačnost, to jest sigurnost da premiks sadrži sve što treba za nas je ultimativan zadatak. Eventualne greške u proizvodnji i neusaglašenost proizvoda praktično ne postoje. Sledljivost u proizvodnji je apsolutna pa se u svakom momentu od krajnjeg proizvoda može vratiti unazad do svake pojedine komponente koja je ušla u fabriku. Na taj način greška je isključena – naglašava direktor fabrike u Feketiću.

Osvrćući se na proizvodnju premiksa u Srbiji, on ocenjuje da je se ona unazad nekoliko decenija posmatrala kao „stvar poverenja“ .

-Samo ste mogli da verujete na reč nekome ko vam kaže da je stavio, na primer, pet grama vitamina A u smesu. Sada to nije stvar poverenja već procedure i kontrole kvaliteta. Laboratorija je zapravo dopuna naše strategije koja se zasniva na primeni nauke. I farmerima svakako mnogo znači kada mu neko stručan kaže šta da promeni u tehnologiji proizvodnje, kako da dostigne najviši kvalitet i prirast, pa samim tim i prihod. Očekujemo i uvereni smo u to da će ovakav pristup omogućiti stvaranje dodate vrednosti i za farmere i za celokupno stočarstvo i da će umnogome unaprediti kvalitet proizvodnje na našim farmama.  

S. Gluščević