banner-image

Na Međunarodnim poslovnim susretima AgroB2B 138 firmi iz 17 zemalja

Na Međunarodnim poslovnim susretima AgroB2B@NS Fair koje je danas na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu organizovala Evropska preduzetnička mreža – Privredna komora Srbije zajedno sa Poslovnim inkubatorom Novi Sad i EU info pointom Novi Sad, učestvovalo je 138 preduzeća i organizacija iz 17 zemalja.

Više od stotinu poslovnih sastanaka imale su firme i organizacije iz BiH, Bugarske, Kine, Hrvatske, Češke Republike, Nemačake, Italije, Litvanije, Meksika, Holandije, Nigerije, Rumunije, Srbije, Slovenije, Španije, Turske i Ukrajine.

Kako su istakli organizatori, AgroB2B@NSFair održan je u nameri da se podstakne poslovna saradnja izražena kroz veći obim razmene prehrambenih proizvoda sa inostranstvom, povezivanje proizvodnje, zajedničkih ulaganja i nastupa na trećim tržištima, kao i kroz zajedničko učešće u nacionalnim i evropskim programima i fondovima.

U okviru ovih poslovnih susreta predstavljene su i mogućnosti razvoja malih i srednjih preduzeća učešćem u evropskom programu “Horajzon 2020” (Horizont 2020)..

-Reč je o najvećem programu koji EU realizuje, i po obimu i po novcu kojim raspolaže. Traje od 2104. do 2020. godine, a EU je za “Horajzon 2020” odvojila oko 80 milijardi evra – rekla je konsultantkinja za ovaj program Nataša Vujnović Sedlar na panel diskusiji „Horizont 2020 – kako da postanete MSP zvezda“ , održanoj u okviru Međunarodnih poslovnih susreta.  

Naglasila je da je, za razliku od prethodnih programa EU koji su bili uglavnom istraživačkog tipa, “Horajzon 2020” usmeren na inovacije.

-Pomeranje težišta sa istraživanja ka inovacijama usledilo je kao odgovor zahtevima da Evropa postane konkurentnija na svetskom tržištu. Naglasak je na uključivanju malih i srednjih preduzeća i to je prilika za sve firme u Srbiji koje imaju ideju konkurentnu na svetskom tržištu da se prijave za ovaj veliki program EU – kazala je Nataša Vujnović Sedlar.

Predstavljajući projekat “Katana”, kao deo programa “Horajzon 2020”, koji već realizuju srpske kompanije, direktor Vojvođanskog IKT klastera Milan Šolaja istakao je da su informacione tehnologije i poljoprivreda veoma kompatibilni sektori i da može dosta toga na ovom polju da se uradi.

Po njegovim rečima fokus “Horajzona 2020” na mala i srednja preduzeća postoji zbog toga što je Evropska komisija ovim programom rešila da se pozabavi konkurentnošću sopstvene privrede, a to je, naglasio je, izuzetna šansa za nas.

– IT rešenja koja se danas razvijaju za sektor poljoprivrede su raznovrsna i doprinose povećanju efikasnosti i povećanju proizvoda iz sektora poljoprivrede. Klaster je na tome dosta radio kroz evropske projekte. Prošle godine to je bio projekat “Fraktals”, najveći koji je Srbija ikada dobila.

S. G.