banner-image

Ponuda proizvoda sa sertifikatom manja od tražnje

Izložba organskih proizvoda i proizvoda s oznakom geografskog porekla organizovana je i ove godine na novosadskom Međunarodnom poljoprivrednom sajmu pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Organizatori izložbe su osim resornog ministarstva  i Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje  „Serbija Organica“, Savez proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije „Original Srbija“ i Gradska uprava za privredu Grada Novog Sada. Ove, sada već tradicionalne izložbe, privlače veliki broj posetilaca, a mnogi od njih su upravo ovde stekli osnovna saznanja o tome šta su zaista organski proizvodi i oni koji nose oznaku georafskog porekla i postali njihovi potrošači. Ova izložba zaslužna je i za veliki broj poslovnih susreta i uspostavljanje saradnje između proizvođača, prerađivača i distributera. Sudeći po sve većem broju izlagača na ovoj izložbi, izvesno je da raste i broj onih koji se uključuju u proizvodnju.

 Na izložbi orgaskih proizvoda ove godine je predstavljeno nekoliko desetina proizvoođača, udruženja, organizacija i firmi. Posetioci su imali priliku da se upoznaju s radom Nacionalnog udruženja za razvoj organske poljoprivrede „Serbia organika“, Vojvođanskog  klastera organske poljoprivrede, Centra za organsku proizvodnju u Selenči, subotičkog udruženja „Terass“, kompanije „Global seed“, kao i brojnih proizvožaća koji su predstavili  proizvode za negu organskih useva, organski proizvedene žitarice, voće, povrće, pačurke i njihove prerađevine.

U okviru izložbe proizvoda sa oznakom geografskog porekla posetiocima sajma predstavili su se udruženja i pojedinci koji proizvode: „leskovački ajvar“, „svrljiški belmuž“, „svrljiški kačkavalj“, „svrljiško jagnje“, „sremski kulen“, „petrovačku kobasicu“, „petrovsku klobasu“, „homoljski med“, „pirotski kačkavalj“, „fruškogorski lipov med“, „ariljsku malinu“, „futoški sveži i kiseli kupus“ i „vrbički beli luk“.  Za sve ove proizvode karakteristično je da imaju urađen elaborat o zaštiti geografskog porekla koji garantuje da proizvodi potiču s određenog lokaliteta i zbog toga imaju posebne karakteristike koje im daju određeni kvalitet.

Gradska uprava za privredu grada Novog Sada najdalje je otišla u promociji organskih proizvoda, proizvoda sa oznakom geografskog porekla i proizvoda iz kontrolisane proizvodnje. Naime, Uprava proizvođačima sa svoje teritorije omogućava besplatnu sertifikaciju proizvodnje, odobrava regrese za nabavku određenih repromaterijala, organizuje edukacije i pomoć prilikom plasmana. U okviru sajma Uprava je finansirala postavljanje štanda na kojem su se predstavili proizvođači. Organski proizvožđači na ovom štandu imali su zajednički nastup u okviru svog udruženja “Organski sad – Novi Sad”.
A.Milić

(Poljoprivrednik)