banner-image

Vojvodina daje 50 miliona za preradu voća, povrća, proizvodnju vina…

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu raspisao je danas konkurs za sufinansiranje investicija za preredu voća, povrća, pečurki, grožđa i proizvodnju vina i jakih alkoholnih pića. Vojvođanski poljoprivrednici za to će dobiti 50 miliona dinara – najviše dva miliona dinara po korisniku.

Kako je navedeno u tekstu konkursa iz pokrajinske kase davaće se bespovratna pomoć za sušenje, zamrzavanje, blanširanje, pasterizaciju, sterilizaciju proizvoda od voća i povrća (uključujući i pečurke), opremu za proizvodnju vina i jakih alkoholnih pića…

Pokrajina finansira 50 odsto ukupne vrednosti investicije, a za fizička lica i preduzetnike koji ulažu na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, korisnike mlađe od 40 godina i žene podrška će iznositi 60 odsto.  

Najveći iznos bespovratnih sredstava je do 2.000.000 dinara, a ukoliko je podnosilac prijave žena ili korisnik mlađi od 40 godina, odnosno ukoliko se investicija realizuje na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, davaće se 2.200.000 dinara.

Najmanji iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi je 100.000  dinara.

Zahvaljujući ovoj pomoći moći će da se nabave nova oprema i uređaji za sušenje voća, povrća (uključujući i pečurke) i grožđa kao i njihovih proizvoda. Recimo, sušare (tunelske, trakaste, komorne), oprema i uređaji za sušenje u vakumu, oprema i uređaji za mikrotalasno sušenje, oprema i uređaji za osmotsko sušenje, oprema i uređaji za sušenje zamrzavanjem – liofilizator… Bespovratna pomoć odnosi se i na nabavku nove opreme i uređaja za zamrzavanje voća i povrća, kao i njihovih proizvoda, kakav je kontinualni tunel za zamrzavanje, te uređaji za zamrzavanje u blokovima, klasičan tunel… Konkurs obuhvata i nabavku nove opreme i uređaja za blanširanje, pasterizaciju i sterilizaciju proizvoda od voća, povrća i grožđa – blanšeri s pripadajućom opremom, pasterizatori, sterilizatori…

Pravo na podsticaje ostvaruju oni koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i koji se nalaze u aktivnom statusu, a konkurisati mogu fizička lica te privredna društva i zadruge.

Konkurs je otvoren do utroška sredstava, a zaključno sa 10.09.2017. godine.

Tekst konkursa možete pogledati ovde: {download}91{/download}
(Agrosmart)