banner-image

Novi Sad ulaže u ruralni razvoj

Uprava za privredu  Grada Novog sada organizovala je na novosadskom Međunarodnom poljoprivrednom sajmu panel diskusiju pod nazivom „Agroturizam u funkciji lokalnog ekonomskog razvoja“. Cilj diskusije bio je pronalaženje modela za unapređenje organske poljoprivredne proizvodnje i ruralnog turizma, posebno na okolnim salašima. U tom smislu predloženo je da se na salašima organizuje više manifestacija na kojima bi se promovisala tradicija i lokalno proizvedena hrana iz sertifikovane proizvodnje. Jedan od predloga bio je da se organski proizvodi distribuiraju kroz ugostiteljsku ponudu salaša i drugih turističkih objekata u ruralnim sredinama.

Član gradskog veća za privredu Milorad Radojević istakao je  da Grad već godinama pomaže proizvođače organske hrane, proizvođače proizvoda sa oznakom geografskog porekla i one koji imaju kontrolisanu proizvodnju. Pomoć se ogleda u  refundaciji sredstava za sertifikaciju i nabavku repromaterijala, kao i edukaciji. Cilj je, kako je rekao, da se ove proizvodnje, a pre svega organska što više promovišu i uključe u turističku i ugostiteljsku ponudu Novog Sada.

Na ovom sastanku najavljeno je i pokretanje projekta „Zelene bašte Novog Sada“ za koji je iz gradskog budžeta izdvojeno šest miliona dinara. U planu je da se pet hektara gradskog zemljišta podeli mladima do 40 godina u svrhu obuke za bavljenje organskom proizvodnjom. Svaki korisnik dobiće po pola hektara zemljišta, sav potreban reprometerijal, stručnu pomoć, kao i pomoć prilikom plasmana.

S.K