banner-image

Novi pravilnik – supružnici svako svoje gazdinstvo

Ministarstvo poljoprivrede donelo je pravilnik o registraciji poljoprivrednih gazdinstava, a najvažnija promena u odnosu na prethodni je to što će bračni drugovi moći da imaju dva posebna gazdinstva, što do sada nije bio slučaj.

Naime, u Pravilniku o izmenama Pravilnika o upisu u registar poljoprivrednih gazdinstava i obnovi registracije, kao i o uslovima za pasivan status poljoprivrednog gazdinstva izbrisana je rečenica “Bračni drugovi mogu da budu upisani samo u jedno porodično poljoprivredno gazdinstvo”.

Nov pravilnik objavljen je u Službenom glasniku 12. maja ove godine, kada je i stupio na snagu.

U slučaju upisa porodičnog poljoprivrednog gazdinstva u Registar se upisuje poljoprivrednik – fizičko lice koji je nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstava i mogu se upisati članovi porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.

U novom pravilniku navodi se da se u 2017. i 2018. godini poljoprivrednik  izjašnjava da li je njegovo poljoprivredno gazdinstvo komercijalno porodično poljoprivredno gazdinstvo ili nekomercijalno  gazdinstvo, prilikom upisa, odnosno prilikom prve promene podataka u kalendarskoj godini koji se odnose na upis u Registar u 2017. godini, odnosno 2018. godini.

Podsetimo, 2013. godine Ministarstvo poljoprivrede je prilikom obnove registracije poljoprivrednog gazdinstva obavestilo korisnike da bračni parovi s različitim adresama neće ubuduće moći da registruju dva poljoprivredna gazdinstva, već samo jedno. To je izazvalo negodovanje supružnika, a u Vojvodini nisu bili retki slučejevi razvoda braka. Kako bračni parovi na istoj adresi nisu mogli da registruju svako svoje gazdinstvo, poseban problem je bio za one koji su u sistemu PDV-a, tako da su se pojedini parovi razvodili kako bi obnovili gazdinstva.

Sadašnje izmene pravilnika iz 2013. godine napravljene su, kako je „Agrosmartu“ rečeno u Ministarstvu poljoprivrede da bi se izašlo u susret pljoprivrednicima koji žive u selima u kojima nema tačne adrese – ulice i broja već se kao adresa vodi samo naziv sela. Mnogim poljoprivrednicima, naročito u manjim selima centralne i južne Srbije, to je predstavljalo problem s obzirom na to da je pravilnik predviđao da se s jedne adrese može registrovati jedno gazdinstvo.

S. G. 

{download}93{/download}{download}94{/download}