banner-image

Proizvođači organske hrane u Srbiji u velikim evropskim projektima

Centar za organsku proizvodnju u Selenči (COPS), koji okuplja preko 200 članica – malih poljoprivrednika ali i najvećih kompanija iz ove branše u Srbiji, učestvuje u niz međunarodnih projekata kojima doprinosi razvoju ove vrste poljoprivrede u Srbiji.

Predsednik COPS-a Jozef Gašparovski  kaže da je Centar za organsku proiizvodnju u Selenči centar edukacije i inovacija referentan ne samo za Srbiju i region već za celu Evropu, što pokazuju i međunarodni projekti koje ova organizacija realizuje. Naveo je da su u toku dva projekta koje je podržala Međunarodni Višegradski fond. 

COPS će, najavljuje Gašparovski, od 30. maja do 1. juna ove godine, biće domaćin farmerima iz Ukrajine, kojima će eksperti ove organizacije preneti znanja i iskustva u bavljenju organskom poljoprivredom. U radnim susretima, u okviru projekta „Edukacija farmera – zanemarene i nedovoljno iskorišćene biljne vrste“. u Selenči učestvovaće i stručnjaci iz Ukrajine, Slovačke i Poljske. Farmeri iz Ukrajine i drugi učesnici imaće priliku da na pozitivnim primerima vide kako se odvija organska proizvodnja u Srbiji kako bi tu praksu mogli da primene i doprinesu razvoju ove vrste poljoprivrede u svojoj sredini – Zakarpatskoj oblasti.

Organizacija iz Selenče učestvuje, zajedno sa udruženjem “Luka znanja” i u projektu “Nastupajući organski svet”, koji je podržala Vlada Kraljevine Švedske preko Beogradske otvorene škole – BOŠ.

“Nastupajući organski svet” biće predstavljen sutra, u okviru “EU dana” na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu. Cilj mu je unapređenje pregovaračkog procesa EU kroz aktivno učešće klastera organske poljoprivrede u delu koji se odnosi na poglavlja neposredno relevantna za organsku proizvodnjom (poglavlja 11., 12. i 27). U COPS-u i “Luci znanja” kažu da se i na ovaj način trude da doprinesu poboljšanju uslova za bavljenje organskom poljoprivredom u Srbiji

Dodaju da su najvažnije aktivnosti ovog projekta sagledavanje poljoprivrede, s osvrtom na bezbednost hrane i zaštitu životne sredine, kroz pregovarački proces, organizacija radionica za stejkholdere, klastere i članove klastera, promocija pregovaračkog procesa i projekta, kao i organizacija završne konferencije na Forumu o organskoj proizvodnji u Selenči.

S. G.