banner-image

Stočarska izložba magnet za posetioce

Na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu održan je dan konja na kojem su prikazana sva grla koja su dobila šampionsku titulu, predstavljene su rase konja, organizovano je takmičenje u prezanju i prezentacija pravilnog potkivanja.

Posetioci sajma imali su priliku da vide ukupno 93 konja. Najviše je bilo lipicanskih, čak 82, hrvatskih hladnokrvnjaka bilo je osam, a nonius rasu predstavilo je samo jedno grlo. Za apsolutnog šampiona izložbe konja proglašeno je grlo 125 Favory Bonadea II, vlasiništvo Elene Vlaović iz Laćarka.

Na govedarskoj izložbi bilo je izloženo 141 grlo, holštajn-frizijske, simentalske i rase aberdin angus. Na ovoj izložbi dodeljena su dve titule apsolutnog šampiona. Najbolje izložene kolekcije holštajn-frizijske rase prikazao je „Delta agrar“ DOO, dok je opštinska uprava opštine Svilajnac šmpion kada su u pitanju simentalska grla.

Ovčari su na sajmu predstavili rase virtemberg, ile de france, šarole, teksel, svrljišku pramenku, lipsku pramenku i romanovsku ovcu, dok su koze tradicionalno bile predstavljene samo jednom rasom – alpskom. Titulama apsolutnog šampiona okitili su se dugogodišnji izlagači i višestruki šampioni prethodnih sajmova Milorad Čuletić iz Hrtkovaca i Goran Čolić iz Bogatića. Prvi je pikazao grla rase Ile de france, a drugi odgajivač kolekciju virtemberg rase.

Na svinjarskoj izložbi predstavilo se ukupno 99 odraslih grla i 39 prasadi rasa veliki jorkšir, landras, durok, pietren, hempšir, kao i njihovi melezi. Takođe su prikazane i autohtone rase svinja moravka resavka i mangulica koje je prikazao izlagač „Eko selo“ Dudovica. Za apsolutnog šampiona svinjarske izložbe proglašene su priplodne životinje  čiji je vlasnik Jelena Beuković iz Žarkovca.

Za stočarku izložbu je, kao i prethodnih godina, vladalo je veliko interesovanje. Po rečima izlagača najkvalitetnija grla koja su ponuđena na prodaju brzo su našla nove vlasnike. Ipak, dobri poznavaoci prilika u domaćem stočarstvu sa žaljenjem konstatuju da se na izložbi ni ove godine nisu pojavili neki od najboljih odgajivača priplodnih životinja.

S.Kuprešanin