banner-image

Kruševac dobija poljoprivredni fakultet

Poljoprivredni fakultet, prvi u Kruševcu, dobio je svoj statut na nedavnom zasedanju Radne grupe i Privremenog Saveta ove visokoškolske ustanove o čijem osnivanju je odluku donela Vlada Srbije. 

Kako je potvrđeno „Novostima“, određene su i upisne kvote, prema kojima bi od jeseni bilo podeljeno 150 indeksa.

Da li će već od ove jeseni prvi kruševački brucoši sesti u klupe novog fakulteta zavisi od brzine akreditacije studijskih programa i samog fakulteta, koji će zvanično biti pod okriljem Univerztiteta u Nišu. Nadležni veruju da vremena i kapaciteta ima.

-Poljoprivreda je drugi resurs u Srbiji, posle turizma,a kruševački kraj ima sve potrebne klimate za razvoj oblasti o kojoj je reč – napominje prof. Dr Slobodan Jeftić, v.d.dekan Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu.- Imali smo značajnu pomoć ljudi sa Univerziteta u Nišu, Gradske uprave i više stručnih i naučnih institucija. Pripremljena su sva normativna akta, pravilnici o upisu, kvotama, sve što iziskuje Zakln o obrazovanju.

Prof.dr Jeftić se nada da će fakultet startovati već od jesenjeg semestra. Studentima će bit ina raspolaganju 3 studijska programa (voćarsko-vinogradarski, ratarsko-povrtarski i stočarski smer), a na svakom smeru biće mesta za po 40 redovnih i 10 samofinansirajućih brucoša.

-Nakon što je Vlada donela odluku o osnivanju fakulteta i pošto je ova odluka osvanula i u Službenom glansiku, mogu samo da izrazim zadovoljstvo što će Kruševac dobiti fakultet, a to je od velikog značaja i za grad i za veliki deo Srbije – ocenjuje prof. dr Nenad Pavlović, prorektor Univerziteta u Nišu, predsednik Privremenog saveta, dodajući da će se svi potruditi da nova visokoškolska ustanova što pre stane na svoje noge, te da će izglasan statut omogućiti registraciju, otvaranje računa, izradu pečata i druge administrativne tehnikalije.

Blizu 13 meseci radilo se na formiranju fakulteta.U Kruševcu veruju da su infrastrukturno spremni za prihvat akademaca.

-Trenutno imamo potpuno adaptiranu zgradu bivšeg radničkog univerziteta, gde će biti sedište Poljoprivrednog fakulteta, a planiramo i adaptaciju drugih zgrada, vodimo pregovore u vezi sa lokacijom koja će predstavljati studentski dom, tražimo prostor za druge studije – iznosi gradonačelnik Dragi Nestorović, gradonačelnik dodajući da će Kruševac verovatno dobiti odeljenja pravnog i ekonomskog fakulteta.

 (Novosti)