banner-image

IPARD donosi evropske milione, važno je znati kako ih uzeti

Juče je u Irigu, u Vinskoj kući Kovačević, održan seminar “Kako do bespovratnih 175 miliona evra iz IPARD programa”, u organizaciji Info centra za ruralni razvoj Agrosmart. Prisustvovali su poljoprivrednici, predstavnici agrobiznis sektora i organizacija civilnog društva iz Zrenjanina, Beograda, Mladenovca, Novog Sada, Kosovske Mitrovice…

Obilazak podruma vina “Kovačević”

– IPARD je nesumnjivo od velike koristi za srpsku poljoprivredu s obzirom na to da taj finansijski instrument obezbeđuje 175 miliona evra, ali njegova prava vrednost je u tome što ćemo, realizujući taj program, savladati administrativnu proceduru i usvojiti sistem po kojem funkcionišu evropski fondovi – rekao je jedan od predavača na seminaru, Dejan Serdar, utemeljitelj i prvi direktor Uprave za agrarna plaćanja Republike Srbije.

On je ocenio da se srpska poljoprivreda preko IPARD programa može kvalitetno pripremiti za buduće strukturne fondove EU, koji su zapravo nosioci razvoja i finansiranja evropskih poljoprivreda i iz kojih članice Unije vuku značajna sredstva za razvoj agro sektora i ruralnih sredina.

Osvrnuvši se na period u kojem je usvojen IPARD I program i uspostavljanje sistema koji bi trebalo da realizuje konkurse i ovu vrstu evropske pomoći, predavači na seminaru su predstavili mere IPARD II programa, objasnili šta će se uz pomoć ovog instrumenta pretpristupne podrške finansirati, ko će moći da se prijavi i koja će dokumentacija biti potrebna.

Nedimović: Na jesen prvi konkursi

Pomenimo, juče je na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao da Ministarstvo na čijem je čelu ima dobru saradnju sa delegacijom EU u Srbiji, posebno u projektima vezanima za IPARD projekte.

Krajem septembra ili početkom oktobra, mogli bi biti raspisani i prvi konkursi za naše poljoprivrednike za sredstva iz IPARD-a, kazao je ministar Nedimović na štandu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, gde je organizovan EU Dan.

„U ovoj godini, po prvi put ćemo imati potpuno završenu priču oko učešća u IPARD projektima i po prvi put ćemo povući sredstva namenjena u tu svrhu“, naglasio je ministar Nedimović.

S. G.