banner-image

U Vojvodini još 260 hektara pod sistemima za navodnjavanje

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Vuk Radojević je u okviru 84. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, na štandu ovog Sekretarijata, uručio ugovore korisnicima bespovratnih sredstava koji su ostvarili to pravo po osnovu dva konkursa namenjena intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji, saopštila je Vlada Vojvodine. 

Reč je o 52 nova ugovora, koje je resorni sekretarijat predvideo za sufinansiranje nabavke opreme za navodnjavanje i izgradnju eksploatacionih bunara na teritoriji AP Vojvodine u 2017. godine, i još šest za finansiranje intenziviranja korišćenja poljoprivrednog zemljišta, kojim raspolažu srednje poljoprivredne škole ‒ putem nabavke opreme.

Pred potpisivanje ovih vrednih investicija sa predstavnicima poljoprivrednih gazdinstava i predstavnicima srednjih poljoprivrednih škola iz Vojvodine, resorni sekretar mr Vuk Radojević je za predstavnike medija rekao da je ukupna vrednost investicija u okviru ugovora namenjenih predstavnicima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava za nabavku sistema za navodnjavanje preko 76 miliona dinara, od čega je učešće Pokrajinske vlade oko 39 miliona dinara.

„Sa ovim investicijama imaćemo novih, preko 260 hektara pod sistemima za navodnjavanje. Ono što je novina u radu Sekretarijata, tiče se maksimalnog povraćaja do 70 posto od realizovane investicije za mlađe poljoprivrednike od 40 godina, žene, i za one koji rade u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, a takvih ovom prilikom imamo 19“, saopštio je Radojević izrazivši zadovoljstvo činjenicom što ova mera nailazi na posebno interesovanje kod mlađih poljoprivrednika i žena. Radojević je još rekao da veruje da će se taj trend nastaviti i da će sve veći broj mladih poljoprivrednika i poljoprivrednica nastaviti da se interesuje za intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju.

Kako je ovom prilikom resorni sekretar još napomenuo, sa današnjim zaključivanjem ugovora, sada je to ukupno 207 do sada potpisanih ugovora, čija je ukupna vrednost oko 186 miliona dinara. Učešće Pokrajinske vlade je 106 miliona dinara, dakle to znači preko 1.100 hektara pod sistemima za navodanjavanje. Ovi konkursi biće nastavljeni, a Vuk Radojević je ovom prilikom pozvao poljoprivrednike iz naše pokrajine da i dalje konkurišu za ova sredstva.

Kada je reč o srednjim poljoprivrednim školama, Radojević je naveo da je osam srednjih poljoprivrednih škola konkurisalo za ponuđena sredstva, ali da je uslove ispunilo šest srednjih stručnih škola: iz Futoga, Bača, Sombora Zrenjanina, Bačke Topole i Kanjiže. Ukupna vrednost koju je Sekretarijat dodelio ovim školama je 12 miliona dinara, a najveće interesovanje ovih škola iskazano je za nabavku poljoprivredne pogonske i priključne mehanizacije, opremanje farmi i hladnjače.

„Uvereni smo da Pokrajinska vlada, odnosno Sekretarijat za poljoprivredu, ovom merom agrarne politike doprinosi značajno daljem razvoju dualnog sistema obrazovanja, jer želimo da omogućimo učenicima srednjih poljoprivrednih škola da i u praktičnoj nastavi imaju adekvatne uslove“, rekao je resorni sekretar za poljoprivredu i naglasio da je ideja da se osim za srednje poljoprivredne škole ova podrška u budućnosti obezbedi i visokim obrazovnim institucijama u cilju unapređivanja nastave i što boljih uslova namenjenih za primenu stečenih znanja u domenu poljoprivrede u praksi.