banner-image

Oduševili Kineze, sad napad na Emirate i Iran

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da u Kini postoji veliko interesovanje za jagnjećim mesom iz Srbije.

Kako je istakao, otvaranjem tržišta za izvoz mesa stvaraju se temelji za razvoj srpskog stočarstva.

„Nakon otvaranja tog tržišta osvajaćemo i druga, jer kada imamo tržišta imamo osnov za razvoj. Time pravimo temelje za narednih pet, 10, 15 godina za srpsko stočarstvo“, rekao je Nedimović za RTS, a prenela Beta.

Dodao je da će Srbija „napasti“ tržišta Irana i Emirata. 

Prema njegovim rečima, Kinezi nisu tražili minimalnu količinu jagnjetine koju bi Srbija morala da isporuči. 

„Nema apsolutno ograničenja, koliko možemo da isporučimo oni će primiti“, dodao je Nedimović i dodao da je činjenica je da nema količine, ali da je važno tržište kako bi moga da bude napravljen finansijski okvir, da se ulaže i razvija stočarstvo. 

Nedimović je dodao da je u Srbiji izdata prva dozvola za izvoz jagnjetine u Kinu koju je dobila klanica iz Pećinaca – Industrija mesa đurđević, a da će tokom juna još osam dozvola biti izdato. 

Ministar je naveo da domaće meso ima dobar kvalitet i da se čeka cena. Suština je da srpski proizvodi koji su kvalitetni, budu prodati po dobroj ceni, rekao je ministar. 

Ministar je dodao da Vlada Srbije već pomaže razvoj stočarstva i po grlu ovce daje 7.000 dinara, a za jagnje 2.000 što su kako je ocenio tri puta veće subvencije nego u zemljama okruženja. 

Želimo da oživimo i uzgoj druge stoke, rekao je Nedimović i dodao da bi dogovor o izvozu goveđeg mesa trebalo da bude gotov veoma brzo, a svinjskog narednih meseci. 

Kinezi dobro plaćaju – jedan prema osam, rekao je Nedimović i podsetio da je proizvodnja govedine mala jer nedostaje tržište. 

Ministar je naveo i da država radi na obnavljanju zadruga, jer je jako važno udruživanje poljoprivrednika koji će na taj način izbeći da svoje kvalitetne proizvode prodaju jeftino. 

Upitan šta misli o nezadovoljstvu i nastojanjima građana da spreče da u Srbiji počne uzgoj GMO proizvoda, ministar je rekao da je tu oblast regulisao zakon koji je jasan – 

proizvodnja GMO ne dolazi u obzir, što kako je dodao, znači da postoji potpuna zabrana.