banner-image

Osnovan Operativni tim za suzbijanje krađa pčela

Izvršni odbor Saveza pčelarskih organizacija Srbije(SPOS) je na nedavno održanoj sednici formirao Operativni tim za suzbijanje krađa pčela, koji je već  počeo s radom.

Za šefa Operativnog tima, kako je objavljeno na sajtu SPOS-a, koji treba da se izbori sa ovim velikim pčelarskim problemom  imenovan je Radivoje Stojanović sa Novog Beograda, član DP „Barajevo“. Stojanović je pravnik kriminalističke struke, zaposlen u MUP Srbije, a njegov kontakt je 064/8625-601, a mejl je [email protected] 

Zadaci Operativnog tima biće da uradi statistiku krivičnih dela u pčelarstvu za 2016. i 2017. godinu kod pčelara SPOS-a.  Ova organizacija iz tog razloga poziva pčelare SPOS-a koji su pokradeni, da na mejl [email protected] što pre pošalju podatke o krađi . Na taj način će se formirati baza podataka koja trenutno ne postoji, važna za operativni rad i saradnju s nadležnim organima MUP-a na rasvetljavanju slučajeva krađe i otkrivanju počinioca. Takođe će se utvrditi obim krađe na teritoriji Srbije kod pčelara SPOS-a, i ukupna procenjenu vrednost ukradenih košnica. 

Operativni tim će sastaviti uputstvo za pčelare kojima se dese krađe košnica pčela, kako da operativno postupe, da ne bi napravili neke proceduralne greške zbog kojih bi mogli da nastanu problemi u otkrivanju počinioca, ili naplati eventualne štete. SPOS je iz tog razloga pozvao pčelare SPOS-a da redovno fotografišu svoje pčelinjake, kako bi po otkrivanju počinioca moglo da dođe do prepoznavanja ukradenih košnica na terenu, ATakože im se savetuje da, ako su u mogućnosti,  na svoje ramove stave neki specifičan znak prepoznavanja, za slučajeve kada se ostave samo ramovi, a košnice unište. 

SPOS je pozvao sve članove koji na neki način mogu da doprinesu rešavanju ovog problema da se aktivno uključe u rad Operativnog tima I daju svoje predloge kako ove aktivnosti mogu da se unaprede.

Celokupna informacija o osnivanju, zadacima I radu Operativnog tima za suzbijajnjen krađa pčela može se pročitati na sajtu SPOS.