banner-image

Početak bačijanja na Brezovici

Tradicionalno udruživanje stočara na bačijama, od davnina je poznato u boljevačkom kraju, gde se nekad u domaćinstvima gajilo na hiljade ovaca. Tokom letnjih meseci stada su izganjana na planinske pašnjake i tamo na katunima i kolibama se od ovčijeg mleka pripremao sir.  Ovaca je danas daleko manje, ali bačije opstaju.

Žitelji Podgorca, Bogovine i susednog Zlota, svakog proleća u maju mesecu okupljaju svoja stada na Brezovici. Pašnjaci na Brezovici se prostiru na oko šest stotina hektara, na nadmorskoj visini od osam stotina metara i idealno su mesto za ispašu ovaca i krupne stoke.Pogodna klima i netaknuta priroda utiču i na kvalitet mleka, a to stočari znaju od davnina i zbog toga se i sa samo par ovaca udružuju u bačije. Ovog proleća svoja grla su na Brezovicu doveli meštani Podgorca, Bogovine i susednog Zlota. Ukupno 160 ovaca iz petnaest porodica. O njima će čitavo leto brinuti vlasnik bačije, Jovan Margitanović iz Zlota.

– Već dvanaest godina sam ovde na Brezovici svakog leta. Nakon odlaska u penziju, kao bivši policajac, odlučio sam da se bavim ovčarstvom i da u netaknutoj prirodi provodim čitavo leto. Nekada je bilo mnogo više ovaca na mojoj bačiji, ove godine je 160. Muža je najteži deo čitavog posla, pošto se ovce muzu tri puta dnevno, ali imam i pomoć ovde na bačiji. Ovde se dobija najkvalitetnije ovčje mleko, od koga se čitavog leta priprema sir za svaku porodicu koja učestvuje na bačiji – kaže Jovan.

Bačijanje ima i značajan ekonomski momenat za porodice koje udružuju stada. A ima ove godine i onih koji su doveli tri ili četiri grla.

-Isplati se – kaže Gorica Radivojević iz Podgorca. -Mi smo ovde doveli četiri ovce i tokom trajanja bačije ćemo prikupiti blizu stotinu kilograma sira, što ne bi bilo moguće da smo ih ostavili u selu.

Slično je i kod drugih domaćina, među kojima nema onih, koji imaju više od desetak ovaca.

Inače, prvog dana bačije, okupilo se stotinu ljudi na katunu Jovana Margitanovića. Najpre je obavljena muža i merenje mleka, kako bi se precizno utvrdile količine za pripremanje sira, za svaku porodicu. Jedno od pravila bačije je i zajednički ručak svih učesnika, na livadi, odakle svakog jutra ka pašnjacima kreće stado.

(Timočke)