banner-image

Dualno obrazovanje kreće i u poljoprivrednim školama

Dualno obrazovanje uzima sve veći zamah u Vojvodini, a od naredne školske godine u 25 škola u Pokrajini biće uvedena 24 nova obrazovna profila u osam područja rada po ovom modelu, izjavio je potpredsednik Pokrajinske vlade i Sekretarijata za obrazovanje Mihalj Njilaš na današnjem skupu u Privrednoj komori Vojvodine posvećenom dualnom obrazovanju u poljoprivredi i prehrambenoj industriji.

Ukazavši na to da se u Vojvodini po ovom modelu već školuje 336 u pet stručnih škola – u Pećincima, Novom Sadu, Subotici i Sremskoj Mitrovici, on je naveo da je za sada reč o tri obrazovna profila – bravar-zavarivač, električar i industrijski mehaničar, a da će u idućoj školskoj godini biti čak 1.230 učenika u 55 odeljenja koji će na ovaj način sticati znanje i praksu.

-Imaćemo pekare, mesare i poljoprivredne tehničare u školama u Somboru, Sremskoj Mitrovici… Nekoliko odeljenja biće vezano za poljoprivredu i prehrambenu industriju. Povezivanje privrede i obrazovanja je izuzetno važno i za Vojvodinu i za celu zemlju. Bitno da poljoprivreda učestvuje u kreiranju programa nastave i realizaciji nastave. Takođe, da  naša deca izuče zanat koji će biti potreban u prvom redu njima, a potom i privredi. Zanati vezani za poljoprivredu postaće popularniji, kao što se desilo sa mašinskim zanatima, jer upravo zahvaljujući dualnom obrazovanju više nemamo problema s nedostatkom stručnjaka koji završavaju te srednje škole. Ko se opredeli za dualno obrazovanje dobije najčešće i stipendiju i direktan kontakt sa poslodavcem kod kojeg odlazi da uči – naglasio je Njilaš na skupu koji su organizovali Privredna komora Vojvodine (PKV), Privredna komora Srbije (PKS), Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, AD „Dnevnik-Poljoprivrednik“ i Zadružni savez Vojvodine (ZSV).  

-PKV je inicirala današnji skup i povezala sve relevantne činioce koji zajedničkim snagama mogu da utiču na unapređenje školskog sistema. Danas su tu i predstavnici relevantnih institucija, ali i direktori srednjih škola i privrednici. Svi mi zajedno imamo obavezu i mogućnost da poboljšamo sistem obrazovanja. Na taj način unapređuje se, kako školstvo, tako i privredni ambijent na teritoriji cele Republike Srbije. Dualno obrazovanje doprineće oblikovanju stručnih kadrova koji su potrebni tržištu, rekao je predsednik PKV Boško Vučurević.

-Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo podržava uvođenje dualnog obrazovanja, rekao je Mladen Petković, pomoćnik resornog sekretara. – Kroz svoj konkurs pomoći poljoprivrednim školama, Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo stopostotno finansira nabavku opreme koja im je neophodna za školovanje. Začetak dualnog obrazovanja možemo videti upravo u poljoprivrednim školama, jer one svoju praktičnu nastavu obučavaju učenike za rad u poljoprivredi u svim smerovima, u zavisnosti od obrazovnih profila u njima i Sekretarijat to apsolutno podržava. Novim zakonom dualnom obrazovanju praktična nastava proširiće se i na privredne subjekte na teritoriji AP Vojvodine, u onim smerovima za koje privreda iskaže potrebu.

Da poljoprivredne škole kod nas već odavno imaju neki vid dualnog obrazovanja, potvrdio je Milan Gajić, direktor Poljoprivredne škole sa domom učenika „Valjevo“ koji je kazao da se to uglavnom ogleda kroz izvođenje vežbi i praktične nastave na imanjima i radionicama školske ekonomije, kao i na radionicama za praktičnu obuku učenika poljoprivredne, prehrambene struke i veterinarske struke.

Pomenuo je da škole sklapaju ugovore sa privrednim subjektima iz onih struka za koje škola ne može da obezbedi praksu, kao što su pekar, mesar, mlekar, veterinarski tehničar.

„Bitno je istaći da se sa tim privrednim subjektima ne sklapaju ugovori za zapošljavanje učenika nakon završene srednje škole, ali ti učenici svakako odmah i ostaju u tim preduzećima, ili ogromna većina njih. Neretko je da poslodavci daju i određene nadoknade u trećem i četvrtom razredu onim učenicima koje žele da zadrže u svom privrednom subjektu“, rekao je Gajić.

Vojvođanske zadruge dobro mesto za praksu i novo znanje 

Sekretar ZSV mr Jelena Nestorov Bizonj istakla je da ZSV ima interes da se uključi u sistem dualnog obrazovanja, kada su u pitanju prakse učenika u zemljoradničkim zadrugama.

„U Vojvodini skoro svako naseljeno mesto u proseku ima jednu zadrugu, ali u praksi ima odstupanja, i apsolutno postoji prostor i da se, sa jedne strane učenici upoznaju sa ovim sistemom organizacije rada, a sa druge strane da imaju kvalitetnu praksu koja će sigurno unaprediti njihovo obrazovanje“, rekla je Jelena Nestorov Bizonj.

Direktor AD „Dnevnik- Poljoprivrednik“ dr Gordana Radović istakla je da je u listu „Poljoprivrednik“ otvorena rubrika „Poljoprivrednik među đacima“, u okviru koje se prenose zapisi iz života i rada srednjih poljoprivrednih škola na području RS.

„Cilj nam je da široj javnosti predstavimo njihove uspehe, ali istaknemo i probleme sa kojima se susreću. Cilj nam je i da podstaknemo ljubav sadašnjih učenika prema stručnoj literaturi i želju da svoje usavršavanje nastave i nakon završetka škole“, rekla je ona i podsetila da ovaj list u kontinuitetu izlazi već 60 godina i da se čita na celokupnom području RS, a zajedno sa knjigom „Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar“, uvršten je u širu stručnu literaturu za srednje škole s područja rada poljoprivrede, proizvodnje i prerade hrane.