banner-image

Soja u ekspanziji, Selsem joj daje vetar u leđa

Sudeći po onome što se sada može videti na njivama, i ova će godina biti vrlo uspešna za proizvođače soje. Usev izgleda odlično, a stručnjaci kažu da je klijavost bila izvanredna, da se biljka razvija nesmetano i kako treba. Padavina je bilo dovoljno, a povoljni su i drugi uslovi za razvoj, tako da sve nalikuje berićetnom rodu, a nema razloga da tako ne bude ako vremenski uslovi i dalje posluže.

I tržišno gledajući, soja se opet pokazala kao pouzdan i siguran usev – berzanska cena joj je u prethodnim nedeljama premašivala 50 dinara za kilogram. Prva cena “na zeleno” koju su berze u Srbiji registrovale bila je 345 evra po toni. Rezultati koje ratari postižu na njivama ali i na tržištu, svakako su doprineli većim zasejanim površinama ovog proleća – prema procenama Privredne komore Srbije – oko 200.000 hektara.

-Vremenske prilike u drugom delu marta, pre svega temperartura, omogućile su da se setveni sloj na dubini od pet-šest centimetara dovoljno zagreje tako da su se stvorili optimalni uslovi da se sa setvom soje i ranije krene. Takođe, na većini mesta predsetvena priprema je ove godine bila izuzetno kvalitetna, na vreme je urađeno zatvaranje brazde, a potom i finiširanje pred samu setvu uz optimalnu temperaturu setvenog sloja pa su se stekli uslovi za kvalitetnu setvu – kaže dr Srđan Anđelović, rukovodilac selekcije u kompaniji Delta Agrar.

Osvrćući se na početak setve ovog proleća, on kaže da je Delta Agrar setvu soje sopstvene genetike – Selsem soje, završila sredinom aprila na površini od oko 2.000 hektara.

-Rane setve su nikle i listovi su izuzetno dobrog sklopa primerenog odgovarajućoj sorti i po preporuci naše stručne službe. Samo nicanje useva i odgovarajući broj biljaka po jedinici površine je potvrdio naš izuzetan kvalitet semena koji smo ponudili proizvođačima ove prodajne sezone, kada smo uspeli da obezbedimo 85-90 odsto semena svih naših sorti sa preko 90 odsto klijavosti – veli Anđelović dodajući da su tako dobri rezultati postignuti i zbog toga što je Delta Agrar prošle godine izdvojila značajna sredstva za nabavku najsavremenije opreme za doradu semena soje instaliranu u njihovom doradnom centru u Somboru.

Ovaj stručnjak napominje i da je pakovanje semena prilagođeno evropskim,  tako da se seme od ove godine nudi u natron vreći od 25 kilograma, mnogo ekonomičnijoj i praktičnijoj od prethodne. Dobra predsetvena priprema, kvalitetna i blagovremena setva, optimalni agroekološki uslovi uz visoko kvalitetno seme sa visokom energijom i klijavošću obezbedili su ravnomerno i ujednačeno nicanje useva, što je osnovni preduslov za jednu uspešnu proizvodnju ove visokoproteinske kulture, kaže Anđelović.

Pomenimo, Delta Agrar trenutno ima devet registrovanih sorti različitih grupa zrenja, a prodajnu sezonu 2017. obeležilo je šest sorti: Biser (0), Dukat (0), Galeb (I), Volođa (II), Beta (II), Gorštak (II). Tu su i sorte registrovane prošle i ove godine, ranije grupe zrenja (00,0) koje su obogatile sortiment i pojačale ponudu ranijih sorti i trenutno su u procesu umnožavanja, a kako kažu u kompaniji, biće u ponudi u prodajnoj 2018. godini – Panonka (00), Pelikan (0), Dana (0).

-Registracija  novih sorti i širenje sortimenta je dokaz da je Selsem brend afirmisan na tršitu i da se u okviru Delta Agrara, čiji je integralni deo od 2011. godine, razvija u skladu sa strateškim pravcima kompanije – osvajanje tržišta i lokacija na kojima Selsem program nije prisutan, kao i registracija novih sorti van granica Srbije – kaže Marija Nikolić, ekspertkinja za marketing i prodaju u Delta Agraru.

Ona kaže da su velika angažovanja i posvećenost, pre svega organizacija velikog broja demo i makroogleda u saradnji sa Poljoprivrednim stručnim službama, kao i organizacija Dana polja, omogućili da ova kompanija sortiment približi proizvođačima i upozna ih sa svim dobrim proizvodnim karakteristikama, odnosno visokim proizvodnim potencijalom.

Marija Nikolić najavljuje novinu od ove godine – to je ponuda već inokulisanog semena rizolom. Za sada je, kako kaže, Delta Agrar jedina kompanija koja na tržištu u ponudi ima ovakvog semena.

Osvojili Rusiju, Moldaviju, Ukrajinu…

-Za vrlo kratko vreme uspeli smo da registrujemo sorte van naše zemlje i pozicioniramo kako već registrovane, tako i novoregistrovane. Naše sorte sa svojim proizvodnim karakteristikama i visokim proizvodnim potencijalom prinosa pokazale su dominantnost u odnosu na aktuelni sortiment u državama u kojima su registrovane, Rusiji (Vidra), Ukrajini (Vidra, Dana i Biser), Moldaviji (Vidra, Dana i Biser) i Italiji (Volođa). Rezultati ostvareni u Italiji, zemlji broj jedan po zasejanim površinama pod sojom  i ostvarenim prosečnim prinosima potvrda su da smo na pravom putu u selekciji soje i da možemo da se nosimo sa svim glavnim svetskim selekcionim kućama – kaže Marija Nikolić i naglašava da sorta Dukat u tim uslovima i u redovnoj i postrnoj setvi postiže odlične rezultate i povećava učešće u izvozu ka Italiji. – Takođe sorte Volođa , Galeb i Gorštak kroz mrežu ogleda u Italiji, gde se testiraju sa svim vodećim svetskim sortama, pokazuju dominantnost, što je i rezultiralo registracijom u tim zemljama.

Brojni su rezultati iz Rumunije, koje je takođe naše značajno izvozno tržište, gde je naš sortiment ostvario dominaciju nad aktuelnim sortimentom soje.

U Delta Agraru napominju da oplemenjivanje soje isključuje stvaranje genetski modifikovanih linija i sorata, što je u skladu sa strateškim opredeljenjem kompanije ka društveno odgovornom poslovanju i proizvodnji ekološko i zdravstvenih proizvoda.

S. G.

 

.