banner-image

Njive na 30 godina dobila četiri investitora, 50 odbijeno

Komisija nadležna za odobravanje zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta po osnovu investicija na period od 30 godina odobrila je do sada četiri zahteva, a odobrene investicije predviđaju izgradnju prerađivačkih kapaciteta za voće i otvaranje 65 radnih mesta, pišu Večernje novosti.

Ukupna vrednost odobrenih investicija je blizu 7,4 miliona evra na površini od 323 hektara, a predviđeno je i angažovanje oko 200 sezonskih radnika.

Prema pisanju tog dnevnog lista, komisija je odbila skoro 50 pristiglih zahteva za zakup poljoprivrednog zemljišta na 30 godina.

Među prvim odobrenim zakupima je zahtev „Vinarije Levač“ iz Rekovca koja je aplicirala sa investicijom vrednom 1,6 miliona evra i koja predviđa ulaganje u proizvodnju čipsa od jabuke, vina, rakije, sirćeta od jabuke kao i podizanje zasada jabuke na površini od 30 hektara, a planiraju da otvore i 15 novih radnih mesta.

Investicije su odobrene i za projekat „Jakuma“ iz Umčara, koji predviđa ulaganje u proizvodnju čipsa od jabuke zasade tog voća na površini od 73 hektara, a vrednost investicije je procenjena na skoro tri miliona evra i predviđa otvaranje novih 20 radnih mesta, kao i angažovanje značajnog broja sezonskih radnika.

Kompaniji „Geneza“ iz Kanjiže je odobrena investicija od 2,4 miliona evra za ulaganje u procesnu opremu i sušaru za preradu voća, a biće uposleno 20 novih radnika na površino od oko 190 hektara.

Investicija je odobrena i firmi „Mikrotri“ iz Beograda za proizvodnju čipsa od jabuke i za podizanje zasada jabuke na površini od 30 hektara, a predviđa ulaganje od 650.000 evra otvaranje 10 novih radnih mesta.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine objavilo je sredinom februara ove godine javni poziv za zakup državnog zemljišta, na period od 30 godina, za investicije u oblasti prerađivačke industrije, ali i stočarstva koje u sebi imaju uključen i razvoj genetike.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je tada kazao odgovarajući na kritike da je proces davanja zemljišta u zakup netransparentan, da je to što će javni poziv biti otvoren 30 dana, dokaz da ministarstvo sve radi otvoreno.

(Agencije)