banner-image

Imamo vrbički beli luk, uvozni mu nije ni do kolena

U okvi­ru iz­lo­žbe pro­iz­vo­da „Ori­gi­nal Sr­bi­ja“ na nedavno održanom novosadskom poljoprivrednom sajmu, me­šta­ni Vr­bi­ce, se­la u op­šti­ni Čo­ka, pred­sta­vi­li su svoj brend „vr­bič­ki be­li luk“. Ra­di se o auten­tič­noj sor­ti pro­leć­nog be­log lu­ka ko­ji je u u ovaj kraj do­net pre vi­še sto­ti­na go­di­na iz oko­li­ne Se­ge­di­na i Ma­koa.

Vr­bi­ča­ni su izra­di­li i ela­bo­rat o za­šti­ti ge­o­graf­skog po­re­kla, a od ne­dav­no ra­de i ser­ti­fi­ka­ci­ju pro­iz­vod­nje be­log lu­ka. Ela­bo­rat se za­sni­va na tvrd­nji da spe­ci­fi­čan ukus i kva­li­tet lu­ka po­ti­ču od te­ške cr­ni­ce na ko­joj se ovaj usev ga­ji. Ovo ze­mlji­šte je te­ško za obra­du, ali ako se ade­kvat­no pri­pre­mi, oba­ve­zno pre zi­me, a luk po­sa­di ruč­no čim po­pu­ste pr­vi mra­ze­vi, do­bi­ja­ju se čvr­ste lu­ko­vi­ce ko­je se mo­gu ču­va­ti du­go, i do de­vet me­se­ci.

Ru­dolf Sa­bo je je­dan od čla­no­va udru­ženja poljo­pri­vred­nih pro­iz­vo­đa­ča “ Vr­bič­ki pro­leć­ni be­li luk“ ko­ji ovaj brend pro­iz­vo­di na hek­tar zemljišta. Ka­že da se vr­bič­ki luk ne mo­že po­re­di­ti sa uvo­znim iz Ki­ne, jer ima mno­go bolji ukus, sa­dr­ži vi­še eterič­nih ulja i mi­ne­ral­nih ma­te­ri­ja.

Udru­ženje tre­nut­no ima 20 čla­no­va i be­li luk pro­iz­vo­de na nko­li­ko de­se­ti­na hek­ta­ra, a go­di­šnja pro­iz­vodnja je 300-350 to­na. Cilj im je da proiz­vod­nju lu­ka još vi­še oma­so­ve i pro­na­đu tr­ži­šte za si­gu­ran pla­sman ovog kva­li­tet­nog pro­iz­vo­da, jer su ga do sa­da uglav­nom pro­da­va­li na­kup­ci­ma.

(Poljoprivrednik)