banner-image

Počinje ugovaranje uslužnog tova s Mitrosom

Predstavnici kompanije “Mitros” i zainteresovani poljoprivredni proizvođači sastali su se radi finalne verzije ugovora o uslužnom tovu svinja. Sastanku su pored menadžmenta “Mitrosa” i stočara prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave.

Kako je rekao Vladimir Sanader gradonačelnik Sremske Mitrovice: “Mitros je spremio posebne uslove za naše stočare sa kojima bi trebalo da zaključe ugovore o uslužnom tovu svinja, sa svim privilegijama koje Mitros pruža. Nakon godinu dana i prvog klanja svinja u fabrici Mitros, evo sada smo došli u situaciju da otpočinje ona druga faza, a to je ugovaranje proizvodnje svinja na teritoriji Grada Sremska Mitrovica. Mi kao lokalna samouprava smo veoma zainteresovani da taj proces zaživi, jer nam je veliki interes da Mitros kao prerađivačka industrija opstane, živi i još dugo radi na teritoriji našeg grada, s obzirom da oni imaju velike planove i što se tiče zapošljavanja i što se tiče proizvodnje.”

“Osnova svega jeste sirovina, odnosno dovoljna količina svinja koja treba da obezbedi kontinuiranu proizvodnju, a dalje i siguran plasman na inostrano tržište. S obzirom da Kompanija Mitros već ima ugovorena inostrana tržišta, interes naših stočara bi bio da se vežu za ovu kompaniju, a očekujem i da će Mitros da ispuni ono što obeća i što bude ugovoreno. Mi smo tu kao podrška i jednoj i drugoj strani jer je to zajednički interes svih nas,” dodao je Sanader.

Na sastanku je konstantovan deficit stočnog fonda naročito kad je reč o svinjskoj sirovini u Sremu, Mačvi, odnosno Vojvodini i Srbiji, zbog čega je odlučeno da se započne sa drugom faze proizvodnje u Mitrosu. Prva faza je završena i nedavno je bila godišnjica od početka proizvodnje.

Rama Adrović, generalni direktor “Mitrosa” je rekao: “U drugoj fazi ćemo za početak, prvu godinu deliti uvoznu prasad našim kooperantima na uslužni tov. U toj godini imamo zacrtano da napravimo prvi reprocentar sa kapacitetom dve hiljade krmača od kojih ćemo godišnje dobijati između 50 i 60 hiljada prasadi i nakon godinu nastavićemo da delimo našu prasad iz reprocentara. Danas počinje jedno novo doba u Sremu i Mačvi gde se vraćamo kooperaciji jer Mitrosu su potrebni sigurni izvori sirovine. Zato smo se odlučili da krenemo u drugu fazu i počnemo prvi reprocentar krajem leta da bismo izgradili svih deset reporecentara u narednih pet godina. Za pet godina bismo imali oko 20 hiljada krmača ili pola miliona do 600 hiljada svojih prasadi u tovu, odnosno zadovoljili bismo dnevno klanje od 2,5 do tri hiljade svinja iz sopstvenog tova.”

Kooperant Branislav Čarubdžić iz Grgurevaca je već sarađivao sa Mitrosom i ističe: “Prodavao sam im svinje i mislim da je korektno kako oni rade. Traži se kvalitet, što je kod nas malo teže postići ali mislim da sa uvozom tih prasadi može da se digne na viši nivo. Godišnje proizvedem oko 750 i 800 komada tovljenika i planiram da budem kooperant.

(Sirmiuminfo)