banner-image

Nedimović: Za desetak dana o Tenisu

Govoreći o dolasku kompanije za preradu mesa „Tenis“, Nedimović je za N1 rekao da je taj nemački proizvođač aplicirao na javni poziv za zakup zemljišta na 30 godina, čija je analiza u toku, a da će za deset dana biti poznati njeni rezultati.

„Tenis je podneo pet zahteva, za preko deset hiljada hektara u pet različitih lokalnih samouprava. Lokacije koje su im posebno interesante su Kikinda i Zrenjanin“, izjavio je Nedimović.

„Tenis je kompanija koja ima na raspolaganju tržište od šest hiljada kilometara, a dolazi u Srbiju i donosi tehnnologiju i genetiku. Mi nemamo dovoljnu količinu prasadi u Srbiji, sa njihovom tehnologijom imaćemo dovoljno materijala i razvijati klaničnu industriju“, rekao je on.

„Nama je želja da prerađujemo sirovo meso“, dodao je. Govoreći o kritikama lokalnih proizvođača, Nedimović je rekao da Ministarstvo aktivno komunicira sa njima i da će oni tek videti koristi od novog sistem.

„Želimo da razvijamo kooperantski odnos, zadruge koje su postojale, a to smo izgubili“, rekao je on. Nedimović je istakao i da, posle nedavnog vraćanja skoro 14 tona junetine iz Rusije, izvoz mesa u tu zemlju je 24. maja dozvoljen i „potpuno otvoren“.

Tone mesa koje su vraćene u Srbiju su posledica, kako je objasnio, greške koju je napravio izvoznik. Kako je naveo, pojedinačnih problema sa Rusijom je bilo prethodnih godina, ali Srbija radi na popravljanju kvaliteta.

„Svaka kompanija odgovara od trenutka otpreme iz Srbije, do mesta isporuke, i roba izađe bezbedno“, kazao je on i dodao da je zbog dugog putovanja moguće „svašta da se desi“.

„Sve je usaglašeno sa Rusijom, i za prvih pet meseci 2017. izvoz je povećan“, dodao je Nedimovi i podsetio da prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu neće biti dozvoljena potpuna liberalizacija prodaje zemljišta i da će za strance biti zaustavljena.

 

(Danas)