banner-image

Paradajz pred berbu traži vlagu i zaštitu

Paradajz je sada u fazi intenzivnog porasta pred prvu berbu u plastenicima poljoprivrednika šidskog kraja. Prva berba se očekuje za 20-tak dana. Do tada primenjuju se tretmani zaštite kako protiv bolesti i štetočina tako i na prihrani.
 
Paradajz za rast i razvoj traži dosta svetlosti što u dobro pripremljenom i održavanom plasteniku dobija. Dužina dana za cvetanje i zametanje plodova treba da iznosi 8-10 sati, što se poklapa sa ovim periodom godine. Pored prirodnih uslova neophodni su i tretmani koji se obavljaju pred berbu.
Paradajz je usev sa srednjim zahtevima za vodom ali u cilju obezbeđivanja kvalitetnog roda neophodno mu je navodnjavanje. Kritično razdoblje za vlagu je vreme cvetanja i zametanja plodova, što traje 1-2 meseca.
Za normalan rast i razvoj paradajz traži umerenu vlažnost zemljišta i vazduha. Zemljište za gajenje paradajza ima takođe glavnu ulogu u uzgoju. Ono mora biti rastresito, dobre strukture, plodno, neutralno ili slabo kiselo. Važno je tokom uzgoja obratiti pažnju na bolesti i insekte koji mogu umanjiti prinos.
Berba je gotovo uvek 90-120 dana od sadnje. Kod rane i srednje rane proizvodnje berba traje od početka meseca jula pa do novembra. Za sveže tržište, u zavisnosti od o udaljenosti tržišta, određuje se trenutak berbe. Tako, za udaljeno tržište, gde transport traje 1-2 dana, berba se obavlja kada se na plodovima pojavi ružičasta boja.
(RTV)