banner-image
banner-image

Arapi u BiH masovno kupuju zemlju koju su Srbi napustili u Posavini

Arapski investitori nastavili su, nakon Sarajeva i okoline, da preko domaćih posrednika kupuju zemljište širom BiH.

Poslednjih meseci meta im je napuštena zemlja Srba i Hrvata na području Posavine, piše zagrebački Večernji list u izdanju za BiH.

Novac iz Saudijske Arabije, kako se navodi, dolazi preko nevladinih organizacija, fondacija i fondova, dok poslove obavljaju lokalni predstavnici. 

Prema dostupnim informacijama, navodi ovaj zagrebački dnevnik, na području poznatog katoličkog centra Plehana investitori iz Zenice pokušali su da kupe zemljište da bi sagradili velike pčelinjake, ali zbog intervenisanja lokalnog sveštenstva do toga, ipak, nije došlo. 

Na području Dervente domaći Bošnjaci kupili su u martu, uz podršku stranih fondova, 200 dunuma zemljišta od hrvatskih porodica Sedlić i Gaura, a kako se navodi, bilo je pritisaka i prema drugim porodicama. 

Prema navodima sagovornika lista, kampanja za prodaju zemljišta trenutno je stala, a i lokalne srpske vlasti su se zabrinule pa smišljaju način kako da spreče prodaju zemljišta. 

Isti izvori navode da su posrednici na području Modriče pokušali da dođu do jeftine zemlje raseljenih Hrvata. 

List piše da je kompanija SDA tajkuna Alije Budnje, koji je blizak arapskim fondovima, kupila u mestu Trnjak na području opštine Odžak, koje je pre rata bilo nastanjeno Srbima, oko 30 hektara zemljišta. 

Prema navodima iz opštine Odžak, nedugo nakon kupovine zemljišta, reagovali su hrvatski, ali i srpski predstavnici opštine Šamac, pa je obustavljena kupovina zemljišta i nekretnina.

(Agencije)