banner-image

Naše lubenice stižu krajem juna

Lubenice trenutno na polju u Kukujevcima kasne sa porastom. Lošije vremenske prilike u proteklom periodu uticale su na razvoj. Ipak, lepši dani koji su usledili doprinose intenzivnijem porastu koji će, ukoliko vremenske prilike ostanu iste, pomoći lubenicama da za berbu pristignu u očekivano vreme, a to je krajem juna početkom jula meseca.

Vreme ove prizvodne godine nije išlo na ruku povrtarima kada je u pitanju setva lubenice na otvorenom polje. Na dobro pripremljenu zemlju dospela je lubenica, ali hladno vreme je usporilo rast. Ipak i pored toga slatko voće dobro napreduje i očekuje se berba u predviđenim rokovima. Setva je obavljena u razmacima kako bi se slatko rod brao konstantno i dobijala uvek sveža lubenica.

Zemljište za gajenje lubenica mora biti rastresito, dobre strukture, duboko poorano u jesen, na oceditom terenu. Hladno, zbijeno, vlažno zemljište nije dobro za ovu proizvodnju. Zato je važno da se na parceli primenjuje međuredno kultiviranje kako zbog propustljivosti zemlje, tako i zbog uništavanja korova.

Kao vrstu pomoći intenzivnom razvijanju lubenice izvodi se i prihrana kroz sistem zalivanja kap po kap, pa se đubrivo zajedno sa vodom unosi u zonu korena. Ujedno to je i najbolja metoda za uzgoj lubenica koja daje odlične rezultate u kvalitetu i prinosu lubenica.

(Sremska televizija)