banner-image

Nastavlja se borba protiv falsifikatora meda

Nedavno je održan je još jedan sastanak Operativnog štaba Vlade Republike Srbije za koordinaciju primene mera za suzbijanje nelegalne proizvodnje i prometa meda, preparata na bazi meda i drugih proizvoda pčela.

Na sastanku su sumirani dosadašnji rezultati i odlučeno je da se oni u narednih desetak dana prezentuju javnosti na konferenciji za štampu u Vladi Srbije. Prethodno obraćanje javnosti bilo je na Konferenciji SPOS-a „Pomerajmo granice“ u Novom Sadu 10. decembra 2016. godine.

Zaključeno je i da postoji hitna potreba da se u srpsko zakonodavstvo ugrade strožiji propisi za krivična dela u proizvodnji hrane, po uzoru na Evropsku Uniju, jer je naše zakonodavstvo preblago, pošto će vinovnici otkrivenih krivičnih i prekršajnih dela naravno odgovarati za svoja dela, ali te firme i dalje rade, a kazne će svakako morati da plate, kao i ogromni utajeni porez. 

SPOS se zahvalio na zalaganju svim članovima Operativnog štaba, a pre svega predsedniku štaba prof. dr Draganu Glamočiću, na pregalačkom pionirskom radu na otkrivanju i sankcionisanju ovakvih dugogodišnjih krivičnih i prekršajnih dela u proizvodnji hrane u Srbiji, jer se ovako ozbiljno navedenom problematikom niko nikada u Srbiji nije bavio.  Iz ove organizacije navode da su zadovoljni do sada postignutim rezultatima, sa napomenom da akcija ne sme da stane i da mora biti kontinuirana najmanje u naredne dve godine, jer neispravnog meda itekako još uvek ima na tržištu, mada u mnogo manjim količinama nego ranije, pre odnivanja štaba.

Operativni štab formiran je od strane Vlade Republike Srbije na predlog tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića, a sadašnjeg predsednika Republike Srbije, kome se SPOS naročito zahvaljuje na razumevanju i pokretanju državnih sistema u pravcu suzbijanja ovog višegodišnjeg problema pčelara i potrošača meda u Srbiji. 

(SPOS)