banner-image

Pokrenut sistem za otkrivanje anomalija u proizvodnji hrane

Novi sistem za rano upozoravanje koji detektuje žarišta anomalija u poljoprivrednoj proizvodnji pokrenut je u četvrtak na Evropskim razvojnim danima u Briselu.

Sistem žarišta anomalija u poljoprivrednoj proizvodnji (Anomaly hot Spots of Agricultural Production – ASAP), koji je razvio JRC, izrađivaće mesečne izveštaje koji identifikuju žarišta u zemljama u kojima će se moći sprovesti dalje istraživanje, kao i planiranje pomoćnih intervencija preko ruralnih razvojnih programa.

Sistem pokriva 80 država i zasnovan je uglavnom na posmatranju Zemlje i meteoroloških faktora. Kao dodatak mesečnim upozoravajućim izveštajima, svakih deset dana, izdavaće se automatska upozorenja na pokrajinskom nivou i omogućiti tehničkim stručnjacima da nadgledaju indikatore na usevima.

Rana upozorenja na moguće probleme u proizvodnji hrane u zemljama gde je ova grana tržišta nesigurna mogu kasnije da se iskoriste u sklopu glavnih i već postojećih internacionalnih mehanizama, kao što su na primer Integrated Food Security Phase Classification, Global Network against Food Crises i Crop Monitor for Early Warning.

B. Džinić