banner-image

Otvorena najsavremenija klinika za lečenje životinja

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i dekan Poljoprivrednog fakulteta Nedeljko Tica, danas su otvorili Veterinarsku kliniku na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu koja predstavlja najopremljeniji objekat ove vrste na teritoriji Vojvodine. U klinici će se raditi najsloženija ispitivanja i lečenja bolesti životinja.

-Ovo je veoma važan projekat i uređenje same klinike i njene laboratorije koštalo je 23 miliona dinara. Pokazali smo novu politiku, koja je usmerena na zajedničko investiranje u razvojne elemente na Univerzitetu u Novom Sadu. Jedan od takvih primera je i projekat Naučno tehnološkog parka u okviru Fakulteta tehničkih nauka, istakao je Mirović.  

Predsednik Pokrajinske vlade najavio je da će ova klinika imati i sopstvene prihode, a to znači da nije samo reč o ulaganju namenjenom edukativnom ili naučno-nastavnom programu, već o projektu koji će biti otvoren i prema tržištu.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Nedeljko Tica rekao je da je klinika nastala nakon tri godine zajedničkih zalaganja za njeno otvaranje na kojima su radili Izvršno veće, Pokrajinka vlada i Poljoprivredni fakultet.

-Klinika je od izuzetne važnosti jer omogućavaje da nakon 15 godina od kada je osnovan smer za veterinarsku medicinu, studenti ove visokoobrazovne ustanove imaju mogućnost da uz najsavremeniju opremu da vežbaju praktična znanja koja će odmah nakon završenihstudija moćid primene u praksi. Otvaranje klinike je i preduslov za sticanje evropske akreditacije Poljoprivrednog fakulteta u oblasti medicinskih nauka, rekao je Tica.

Na klinici će se, prema rečima prof. dr Branislave Belić šefa Katedre za veterinarsku medicinu, lečiti sve bolesti životinjnja i to kako sitnih, tako i krupnih, obavljaće se prijem pacijenata, hirurške intervencije za male životinje, rentgenska snimanja. U planu je i ultrazvučna dijagnostika, a u okviru laboratorije moći će se dobiti patološki, biohemijski, kao i nalazi koagulacije, urino kultura i slično. Prof. dr Belić najavila je i da je u toku nabavka opreme za endokrina ispitivanja.

(Agrosmart)