banner-image

Malinari na mukama, cena niska, rod prepolovljen

Svake godine u ovo vreme govori se o malinama i o tome ko je u pravu, proizvođači ili otkupljivači, da li je cena malina na tržištu niska ili realna i da li i kako država može da arbitrira. Dok su malinari nezadovoljni cenom od oko 120 dinara koja, kažu, ne može ni troškove da pokrije, iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da oni ne mogu da utiču na cenu, već da je u njihovoj nadležnosti da kroz delovanje institucija za sve obezbede iste uslove.

„Kao i obično, cena je problem, početak je berbe a još se ništa ne zna. Rod će biti manji za 35 do 50 odsto a i kvalitet je slabiji ove godine. Cena od 130 dinara ne može da pokrije ni 50 odsto troškova“, kaže predsednik Unije proizvođača „Srpska malina“ Milutin Živković.

Ističe da proizvođači od države očekuju da sedne za sto sa hladnjačarima.

„Nećemo da država bude samo posrednik već da se stvarano utvrdi kolika je realna cena“, kaže Živković.

Savetnik ministra poljoprivrede Predrag Lučić ukazuje da su na jučerašnjem sastanku radne grupe, na kome su učestvovali predstavnici ministarstva poljoprivrede, trgovine, malinari i hladnjačari, glavne zamerke malinara bile da se hladnjačari udružuju.

„Mi smo kao Ministarstvo delovali preko nadležnih organa. Ako nadležni utvrde da je udruživanja bilo, delovaćemo što znači da će nadležni organi kazniti sve one koji se bave nelegalnim uređenjem tržišta“, napominje Lučić.

Kaže da Ministarstvo poljoprivrede ne može da se bavi cenom maline, ali možemo, dodaje, da kroz delovanje institucija obezbedi za sve iste usove.

Prema njegovim rečima, došlo je do poremećaja tržišta i to ne samo na nivou Srbije, već i na evropskom i svetskom nivou.

Komentarišući navode malinara da otkupljivači uvoze malinu lošijeg kvaliteta pa mešaju sa domaćom, Lučić navodi da to po zakonu nije zabranjeno.

„Do izvoznika je da li će to dozvoliti. Kontrola kvaliteta je nešto na šta se posebno obraća pažnja, delovali smo u roku od 12 sati od prijave takvih događaja. Pokušavamo da sprečimo sve neregularnosti i bićemo dosledni u sprovođenju tih mera“, ističe savetnik ministra poljoprivrede.

Ukazuje da će prelazne zalihe maline biti oko 30.000 tona, te da zvaničnici podaci govore da je šteta zbog loših vremenskih uslova od 20 do 25 odsto.

„Višnja je krenula sa cenom od 40 dinara a svi podaci govore da će imati cenu i oko 100 dinara, jagoda je drastično poskupela, šljiva je poskupela sa 15 na 25 dinara. Nadamo se da ćemo tako uspeti da kompenzujemo štetu“, istakao je Lučić.

(RTS)