banner-image

Najviše dece radi u poljoprivredi

Vlada Srbije je na predlog Ministarstva rada 29. maja 2017. donela Uredbu o poslovima koje deca ne smeju da rade − od rada na visini, sa prekomernim teretom, rada u skučenom prostoru, rada gde se zahteva preveliko psihofizičko opterećenje deteta. Ministar za rad, zapošljavavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, na konferenciji organizovanoj povodom Svetskog dana borbe protiv zloupotrebe dečijeg rada, izjavio je da fenomen dečijeg rada pogađa čitavu planetu, da ga ima i u Srbiji, kao i da je na državi i društvu da se bore protiv njegove pojave.

Vulin je istakao da deca u Srbiji, u najvećem broju slučajeva, rade u poljoprivredi i da najčeće nisu ni svesni da su zloupotrebljeni, jer težak život kakav su vodili njihovi roditelji smatraju da pripada i njima.

-To ne može i ne sme da bude praksa i naše društvo ne sme i ne može da dopusti da se sa takvom praksom nastavi gde god je vidimo. Najčešći oblik eksploatacije deteta, odnosno zloupotrebe dečijeg rada, vrlo često se dešava u porodici, tamo gde dete nema nikakvu svest da je zloupotrebljeno na bilo koji način. Smatra da je to normalno i prihvatljivo. Zato i čitava zajednica mora da bude edukovana, svi zajedno moramo da razumemo da dečiji rad, bez obzira da li je u porodici ili van nje, nije prihvatljiv. Zloupotreba dečijeg rada nije prihvatljivlja“, rekao je resorni ministar.

Prošle godine u okviru akcije Ministarstva rada na borbi protiv fenomena „dece ulice“ sa beogradskih ulica sklonjeno je 74 dece. Do aprila ove godine sklonjeno je još 26 dece. Neka od dece su trajno oduzeta roditeljima, smeštena u institucije ili hraniteljske porodice, neka su privremeno oduzeta, neka su vraćena u biološku porodicu sa kojom se radi kako bi se osnažila da razume šta je neprihvatljiv oblik ponašanja.

Ministar Vulin naglasio je da će Ministarstvo rada sa Međunarodnom organizacijom rada nastaviti da radi na fenomenu borbe protiv dečijeg rada, ali i na svakom obliku koji krši ono što se naziva dostojanstven rad.