banner-image

Fabrika za konzerviranje povrća niče u Gospođincima

Fabrika za sortiranje (kalibraciju) krastavaca, kornišona, čija je prva faza izgradnje pri kraju u Gospođincima, selu žabaljske opštine, trebalo bi da bude otvorena početkom jula.

U planu je da druga faza izgradnje bude gotova za godinu dana, kada bi se kako je predviđeno, u Gospođincima odvijala celokupna proizvodnja – otkup, sortiranje, hlađenje i prerada, konzerviranje krastavaca, ali i drugog povrća koje se kiseli.

Vrednost investicije je pet miliona evra, što ulaže najveći evropski prerađivač krastavaca, nemački „Maminger konserver”. Od ove fabrike očekuje se da zameni nekadašnje propale kapacitete, poput nekada čuvenog „Elana“ u Srbobranu i fabrike u Titelu. Ujedno to je i najveća invesiticija u pogledu ulaganja u proizvodnju u proteklih 30 godina na području Opštine Žabalj.

“Do sada su Nemci srpske krastavce otkupljivali i vozili u Nemačku da ih konzerviraju, a dogodine to više neće raditi, već će celokupana proizvodnja biti u njihovoj fabrici u Gospođincima“, kaže za „Dnevnik” vlasnik preduzeća „Agroprodukt Srb” Siniša Mutić poslovni partner „Mamnigera”.

“U početku ćemo u Gospođincima otkupljivati i sortirati kornišone u sedam klasa i voziti ih za Nemačku gde sledi konzerviranje. Ove godine otkupićemo 16.000 tona krastavaca, najviše s područja žabaljske oštine, ali i iz Sente, Sremske Mitorvice, Šapca i Kruševca.”

Kompanija u Srbiji ima više od hiljadu koperanata koji na manjim parcelama gaje povrće i čiju proizvodnju u potpunosti finansira, od obrade zeljišta do finalnog proizvoda, naglašava Mutić i dodaje da krastavce u zavisnosti od klase cene od 80 evro centi na naniže. Sezona krastavaca, podseća, traje više od tri meseca, pa će biti uposleno i oko 300 sezonskih radnika. Kada počne konzerviranje, krenuće i zapošljavanje.

Po rečima Mutića, fabrika će biti opremljena najmodernijom opremom, kalibrator dugačak 30 metara je najveći na Balkanu i košta oko 370.000 evra, a do Gospođinaca je dopremljen u više vozila.

Radove na izgradnji obišao je nedavno predsednik Opštine Žabalj Čedomir Božić, naglasivši tom prilikom da je fabrika značajna, jer će obezbediti radna mesta, ne samo u pogonu već i kod kooperanata.

“To je bitno da bi se smanjila nezaposlenost, a pošto nemački prerađivač planira da osim kormišona konzervira i papriku i drugo povrće verovatno će u fabrici trebati i nove radne snage“, naveo je predsednik žabaljske opštine Čedomir Božić.

(Dnevnik)