banner-image

Još 50 miliona za nabavku mehanizacije u Vojvodini

Jedna od novih mera sekretarijata za poljoprivredu koja nije postojala na pokrajinskom, već samo na republičkom nivou usmerena je na nabavku nove pogonske i piključne mehanizacije. Za ovu meru, kako je istakao resorni sekretar Vuk Radojević, vladalo je veliko interesovanje što je znak koliko je vojvođanskim paorima naophodna nova mehanizacija.

Mera je po prvi put realizovana  u Pokrajni i za nju je izdvojeno 100 miliona dinara. Pre par godina postojala je samo na  republičkom nivou, a ove godine su usaglašena budžetska davanja na oba nivoa. 

-Prvobitnom odlukom o pokrajinskom budžetu za 2017. godinu  za ovu meru opredelili smo 100 miliona dinara ali kvalitetnim poslovanjem uspećemo kroz rebalans budžeta  i naše predloge da dodamo još 50 miliona tako da će za ovu meru u ovoj godini biti izdvojeno ukupno 150 miliona dinara, najavio je Radojević.

Odluka da se opredele dodatna sredstva za ovu namenu doneta je zbog ogromnog interesovanja poljoprivrenika. Fondu za razvoj poljoprivrede sa kojim Sekretarijat realizuje ovu meru za kratko vreme pristigli su zahtevi poljoprivrednika u vrednosti od 720 miliona dinara. Resorni sekretar se nada da će na ovaj način podstaći obnovu poljoprivredne mehanizacije koja je u veoma lošem stanju.

– Nadam se da ćemo u ovoj budžetskoj godini uspeti da zadovoljimo potrebe  što više poljoprivrednika, ali svesni smo da je proizvođačima potreban kontinuitet i zbog toga će se mera biti aktuelna i narednih godina, rekao je Radojević.

Jedina razlika između konkursa koji za ovu meru raspisuju Ministarstvo i Sekretarijat je u tome što  poljoprivrednici u ministarstvu konkurišu sa predračunima, dok je u sekretarijatu uslov za ostvarivanje prava podnošenje računa.

– Želimo da pri kupovini mehanizacije pomognemo onima kojima je ona najpotrebnija. Smatramo da onaj ko ima račun da je kupio mehaizaciju  to je uradio zato što mu je zaista neophodna, zaključio je Radojević.

S.K.