banner-image

Rebalansom pokrajinskog budžeta još 252 miliona poljoprivredi

Na nedavno održanoj sednici Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine doneta je odluka o rebalansu budžeta AP Vojvodine za 2017. godinu, čiji je ukupan iznos 66,1 milijarda dinara. Rebalansom, ovogodišnji pokrajinski budžet je veći za oko 2,5 milijarde dinara od prvobitno utvrđenog.

Kako je rečeno u obrazloženju na sednici, najveći deo sredstava nakon povećanja budžeta, biće usmeren u kapitalna ulaganja u svim delovima Pokrajine, odnosno u ulaganja u lokalne samouprave i njihov ekonomski razvoj, u zdravstveni sistem Pokrajine i u izgradnju novih objekata i obnovu infrastrukture. 

To se pre svega odnosi na ulaganja u oblasti saobraćajne infrastrukture, za šta će biti izdvojeno oko 618 miliona dinara. Pored toga, 423 miliona dinara biće usmereno u investicije u oblasti zdravstva i socijalne zaštite. Od tog iznosa, 213 miliona je namenjeno za rekonstrukciju i obnovu zdravstvenih objekata, a 210 miliona za nabavku nove opreme. Između ostalog, planirana je i nabavka aparata za magnetnu rezonancu za potrebe Dečije bolnice u Novom Sadu. 

Dodatna sredstva biće izdvojena i za ulaganja u oblasti obrazovanja, pa će tako u obnovu objekata predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola biti utrošeno oko 320 miliona dinara, a još 50 miliona biće izdvojeno za adaptaciju njihovih sportskih igrališta. U tom smislu, planirana je izgradnja novih i sanacija postojećih objekata na sportsko turističkom lokalitetu Letenka, kao jedinstvenom mestu koje je će se ubuduće u većoj meri koristiti za održavanje letnjih škola prirode, spotrskih kampova i drugih programa u kojima će učestovati deca iz svih krajeva Vojvodine.

 Rebalansom pokrajinskog budžeta predviđeno je i da se za kapitalne investicije u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede, šumarstva i zaštite životne sredine, dodatno usmeri oko 252 miliona dinara. 

Kako je rečeno u obrazloženju na sednici, ovim rebalansom biće omogućeno i da se za već započetu gradnju Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu usmeri 110 miliona dinara, da 112 miliona bude izdvojeno za nastavak rekonstrukcije Narodnog pozorišta u Subotici i da se sa 87 miliona dinara podrži projekat „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021“.